Patologia de calculator te afectează fără să ştii! Ce înseamnă şi cum se manifestă

Patologia de calculator este un termen care face referire la felul in care se manifesta organismul uman la persoanele care privest monitorul pentru o perioada de timp indelungata, zilnic.

11 aug. 2015, 03:52
Patologia de calculator te afectează fără să ştii! Ce înseamnă şi cum se manifestă

Boala in sine apare cel mai des la persoanele care se expun in fata monitorului mai mult de 10-12 ore pe zi iar sindromul in sine a fost denumit de medici Sindromul privitului la calculator (Computer vision Syndrome). Un studiu realizat de Asociatia Optometrical din SUA a conchis totodata ca 75 % din persoanele care lucreaza zilnic in fata monitorului au diverse probleme.

Cele mai intalnite probleme sunt caracteristice Sindromului privitului la calculator. Primele simptome sunt: durerile de cap, usturimea si inrosirea ochilor, vedere incetosata, neclara, dureri ale musculaturii cefei si spatelui, oboseală oculara, dificultati de acomodare virtuala, tulburări de atentie.

Afectiunea oculara
Aceste simptome apar ca urmare a modului diferit de perceptie a caracterelor (literelor) de pe monitor si a simbolurilor tiparite. Caracterele terminalului video nu au același contrast pe tot ecranul. Intensitatea pixelilor e maxima in centru si diminuata catre marginile ecranului, ceea ce solicită o acomodare prelungita din partea cristalinului ochiului.

Totodata, privitul la monitor produce o scadere a frecvenței clipitului, iar ochiul devine mai uscat. Pentru a se hidrata, ochiul trebuie sa clipeasca cel putin o data la 30 secunde. Exista un film lacrimal care protejeaza vederea si care este grav perturbat în timpul folosirii indelungate a calculatorului. De cate ori clipim, glandele lacrimale actioneaza ca o pelicula la nivelul corneei, hidratand-o. Când ochiul priveste fix, fara sa clipeasca, el nu mai este umezit si apare senzatia de uscaciune si iritare, adica ceea ce medicii numesc Sindromul de ochi uscat. Se recomanda in aceste situatii folosirea de 3-4 ori pe zi a lacrimilor artificiale pentru lubrifierea si protectia ochilor.

Continuarea pe Lyla.ro