Patriarhia reacționează la recomandările CE privind slujbele de Crăciun: „Nimeni nu poate impune acest lucru!”

Patriarhia Română a avut o reacție după recomandarea Comisiei Europene referitoare la slujbele de Crăciun. CE nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

02 dec. 2020, 15:12
Patriarhia reacționează la recomandările CE privind slujbele de Crăciun: „Nimeni nu poate impune acest lucru!”

Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului – este reacţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, la recomandarea CE referitoare la slujbele de Crăciun.

“Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări (!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbătorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”, susţine Bănescu, într-un comunicat transmis presei, potrivit Agerpres.

Vasile Bănescu a transmis că “Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească şi nu numai) sunt perfect conştiente de situaţia actuală extrem de dificilă şi implicate caritabil major în sprijinirea autorităţilor, alături de care au fost şi vor rămâne constant în combaterea pandemiei”.

“Experienţa lor socială şi discernământul conferit de credinţa împrietenită cu raţiunea, nu în divorţ cu ea, fac din biserici spaţii comunitare în care slujbele religioase se pot desfăşura în condiţii de reală siguranţă. Biserica, cultele religioase pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asiguraţi că, respectate fiind, sunt şi eficiente.

Cei care cu ostentaţie nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor şi sfidând eforturile uriaşe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu şi pot fi avertizaţi/ sancţionaţi legal. Responsabilitatea publică şi perceperea sănătăţii celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conştiinţa statutului său de creştin”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Conform presei, Comisia Europeană recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun faţă în faţă cu ″iniţiative online sau televizate″⁣, iar recomandările fac parte dintr-un proiect ce va fi publicat miercuri.

Citește și Comisia Europeană e împotriva mersului la biserică. Bruxelles-ul recomandă evitarea adunărilor pentru slujbele de Crăciun

Citește și Cum va arăta Crăciunul pentru români anul acesta. Raed Arafat: „Trebuie să invităm cât mai puține persoane”