Patriarhia Română susţine menţinerea statutului de muzeu al Bisericii Sfânta Sofia din Istanbul

Patriarhul Daniel i-a trimis Arhiepiscopului Constantinopolului Bartolomeu o scrisoare în care îşi exprimă susţinerea pentru menţinerea statutului actual, de muzeu, al Basilicii Sfânta Sofia din Istanbul, în contextul în care autorităţile turce iau în calcul transformarea edificiului în moschee, informează basilica.ro.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 13:43
Patriarhia Română susţine menţinerea statutului de muzeu al Bisericii Sfânta Sofia din Istanbul

În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului  – Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu”, transmite Patriarhia Română.

Demersul ÎPS Daniel are în vedere ”valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985”.

Citeşte şi Lucruri mai puţin ştiute despre Patriarhul Daniel. Ce salariu are Întâiul Stătător al BOR. POZE RARE din tinereţea Preafericirii Sale

Prin scrisoarea trimisă Patriarhului Constantinopolului, Preafericitul Daniel îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.

Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, precizează Patriarhia.

Reamintim că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat, în urma cu peste un an, intenţia de a redefini statutul acestui lăcaş de cult, din muzeu în moschee.

Consiliul de Stat din Turcia a analizat, recent, solicitările mai multor asociaţii de revenire a bisericii Sfânta Sofia la statutul de moschee. O decizie în acest sens ar putea fi luată în mai puţin de două săptămâni.