Patriarhia susţine Marşul pentru viaţă, dar nu este organizator

Patriarhia română neagă orice implicare în organizarea Marşului pentru viaţă, care va avea loc sâmbătă în sute de localităţi din toată ţara. În presă a apărut o adresă a Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Constanţa, prin care profesorii sunt îndemnaţi să iasă la manifestaţie în virtutea unei relaţii de dublă subordonare pe care profesorii de religie o au cu Ministeru lEducaţiei şi cu Patriarhia.

RomaniaTV.net
24 mart. 2017, 11:01

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat organizarea marşului, dar nu se numără printre organizatori, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociației „Studenți pentru viață” de a organiza cea de-a șaptea ediție națională a Marșului pentru viață, eveniment care va avea loc în după-amiaza zilei de 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri) în 285 de localități.

Aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraș sau localitate există organizatori locali independenți, care reprezintă diferite organizații și instituții pro-viață locale.

Patriarhia Română nu face parte dintre organizatori, dar a binecuvântat și sprijină spiritual manifestarea.

Precizăm că participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă.

În cadrul acestui eveniment sunt reafirmate valorile familiei creștine tradiționale, îndeosebi darul sfânt al vieţii prin nașterea de copii şi creșterea lor în credinţă sfânta şi iubire milostivă”, se arată în comunicatul BOR.

Asociaţia Secular Umanistă din România a publicat joi o adresă a Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Constanţa, prin care profesorii constănţeni erau îndemnaţi să participe la marş, ca urmare a „obligaţiei” asumate prin protocol între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei.

Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R. şi M.E.N., privind dubla subordonare a profesorilor de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora”, se arată în adresa Arhiepiscopiei Tomisului.

„Marşul pentru viaţă” va avea loc în după-amiaza zilei de 25 martie 2017, în ziua praznicului Bunei-Vestiri. El se va desfăşura în peste 285 de localităţi din România şi Republica Moldova, sub genericul Ajută Mama şi Copilul!