Patriarhul Daniel dă de pământ cu CTP, după ce gazetarul a comparat pelerinii cu teroriștii Hamas: „Nu cinstim oase, cum greșit spun cei nepregătiți, neinformați și rău intenționați”

Cu ocazia predicii ținută de Preafericitul Patriarh Daniel, cu ocazia Sfântului Cuvios Dimitrie cel nou, acesta a subliniat faptul că pelerinii nu sunt adoratori de oase, după cum afirmă cei neinformați. Patriarhul a făcut aluzie la repetatele comentarii lansate de CTP.

29 oct. 2023, 08:40
Patriarhul Daniel dă de pământ cu CTP, după ce gazetarul a comparat pelerinii cu teroriștii Hamas: „Nu cinstim oase, cum greșit spun cei nepregătiți, neinformați și rău intenționați”
Patriarhul Daniel dă de pământ cu CTP, după ce gazetarul a comarat pelerinii cu teroriștii Hamas: "Nu cinstim oase"

Pentru prima dată, Cristian Tudor Popescu a primit un răspuns de la Patriarhul Daniel, după ce în trecut a folosit în repetate rânduri termenul  de „vite” pentru a descrie pelerinii care merg la moaște, și recent i-a comparat cu teroriștii Hamas.

Citește și: Pensii 2024. Cum ajută copiii mamele să aibă grijă mai devreme de nepoţi. Creşte vârsta de pensionare şi se schimbă radical formula de calcul

În timpul predicii de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Patriarhul Daniel a explicat că în credința ortodoxă, nu se adoră oasele, așa cum susțin greșit cei neinformați și cu intenții rele, ci pelerinajele la moaște au scopul a cinsti persoana sfântului al cărui relicve sunt expuse în fața credincioșilor.

„Reamintim faptul că evlavia credincioșilor față de sfintele moaște și icoane a fost o constantă în istoria Ortodoxiei. (…) Când cinstim moaștele sfinților, noi, ortodocșii, nu cinstim oase, cum greșit spun cei nepregătiți, neinformați și rău intenționați, ci ne întâlnim cu persoana sfântului ale cărui moaște se află în fața noastră. Când cinstim sfintele icoane, noi nu cinstim lemnul, ci persoana sfântului reprezentat. De aceea, credincioșii evlavioși, pelerinii, simt prezența harului Duhului Sfânt lucrător în sfinți și se bucură, iar cei care nu au credință și simțire duhovnicească nu se bucură, ci se tulbură. Sfinții adună popoarele în comuniune și dăruiesc fiecărui închinător două daruri mari: pace și bucurie. Acestea sunt darurile pe care le‑a arătat Mântuitorul Iisus Hristos Cel răstignit și înviat din morți când le‑a zis femeilor mironosițe: «Bucurați‑vă! Nu vă temeți!», iar ucenicilor pe care i‑a găsit încuiați în casă: «Pace vouă!» Bucuria și pacea pe care sfinții le dăruiesc prin moaștele și prin icoanele lor sunt semnul iubirii și prezenței lor sfințitoare și întăritoare în viața pelerinilor”, a explicat Patriarhul României.

„Pelerinajul este un mare câștig duhovnicesc. El ne reamintește că suntem pelerini pe pământ și că ne îndreptăm spre cetatea netrecătoare, spre cetatea noastră definitivă. Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieții noastre, să umplem viața de prezența smerită și milostivă a lui Hristos. Pelerinajul este un act de credință, de speranță și de iubire, dar și un moment de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Pelerinajul este și un act de pocăință pentru păcate și cerere a iertării, este un prilej de a cere sfinților să ne ajute să-L iubim pe Dumnezeu cum l-au iubit ei. Hramul și pelerinajul de hram pot fi un eveniment de întărire a credinței, de împrospătare a rugăciunii, de cunoaștere a altor persoane decât cele pe care le întâlnim zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde venim fiecare”, a precizat PF Daniel.

Citește și: Averea impresionantă a fostei iubite a lui Nicu Ceaușescu. Soprana Daniela Vlădescu, venituri de aproape peste 4.000 de euro pe lună