Patriarhul Daniel, despre Sfântul Ierarh Nicolae: ”Milostenia discretă l-a făcut popular. Se asemăna cu Iisus Hristos”

Patriarhul Daniel a vorbit, marți, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, despre viața și milostenia discretă ce l-a făcut popular și care datorită dărniciei și smereniei sale a creat un cult al generozității ce dăinuie și în zilele noastre.

06 dec. 2022, 22:48
Patriarhul Daniel, despre Sfântul Ierarh Nicolae: ”Milostenia discretă l-a făcut popular. Se asemăna cu Iisus Hristos”

Patriarhul Daniel, despre Sfântul Ierarh Nicolae. În cuvântul său de învățătură de la finalul Sfintei Liturighii de marți, Patriarhul României a spus că nu doar dărnicia Sfântului Nicolae a impresionat lumea, ci mai ales discreția cu care el săvârșea faptele de milostenie.

Citește și Calendar ortodox 6 decembrie 2022. Sf. Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, al celor acuzați pe nedrept şi al fetelor nemăritate. Rugăciune foarte puternică pentru împlinirea dorinţelor

Patriarhul Daniel, despre Sfântul Ierarh Nicolae: „Ajuta și se ascundea, nu dorea să fie văzut și lăudat”

„Această milostenie discretă, fără dorința de a fi cunoscut ca binefăcător și fără dorința de a fi lăudat, era semnul autentic al sfințeniei sale. Se asemăna cu Mântuitorul Iisus Hristos care nu săvârșea minuni pentru a Se afirma pe Sine, ci din iubire milostivă față de cei aflați în suferință”, a spus Patriarhul Daniel, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, potrivit basilica.ro

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că Sfântul Nicolae este cel mai popular dintre sfinți datorită bunătății sale, iar asta a făcut ca el să fie confundat adesea cu Moș Crăciun.

„Sfântul Nicolae nu a fost în istorie cel mai mare teolog al răsăritului, dar a fost cel mai popular dintre sfinți prin bunătatea sufletului său. De aceea, în această perioadă a Postului Crăciunului, el a devenit, pentru copii mai ales, un precursor sau un înaintemergător al lui Moș Crăciun. Unii copii îl și confundă pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun sau pe Moș Crăciun cu Moș Nicolae”, a mai spus Patriarhul Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a spus despre Moș Crăciun că este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl.

„Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, așa cum se spune într-un colind al Sfântului Andrei: «Moș Crăciun e tatăl vostru, e și Dumnezeul nostru»……Moș Crăciun reprezintă bunătatea smerită a lui Dumnezeu Tatăl care trimite în lume pe Fiul Său ‹să se nască și să crească, să ne mântuiască› de păcat și de moarte și să ne dăruiască sfințenie și viață veșnică”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

Biserica, prin tradiția potrivit căreia Sfântul Nicolae pune discret daruri în ghete în noaptea de 5 spre 6 decembrie, îi învață copii „să fie darnici și milostivi, recunoscători și mulțumitori și să-l iubească pe Dumnezeu ca fiind bunătate”, a mai transmis Patriarhul.

Cine a fost Sf. Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și a trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), scrie crestinortodox.ro. Acesta este considerat ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.

În secolul al XI-lea, cruciaţii din localitatea italiană Bari au furat din Mira cinstitele Moaște ale Sfântului Nicolae. Pentru a fi întâmpinate cum se cuvine, episcopul Nicolae din Veneția ridică două biserici mărețe închinate sfântului, una în Bari (1036) și alta în Veneția (1039).

Citește și Rugăciune către Sfântul Nicolae pentru ajutor dat copiilor. Este făcătoare de minuni şi se spune pentru vindecare grabnică, pentru succes la şcoală, pentru regăsirea echilibrului emoţional