Patriarhul Daniel: Educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consideră că actul educaţional este foarte important şi din acest motiv, odată cu începerea anului şcolar, le transmite un mesaj elevilor prin care îi îndeamnă la respectarea religiei, a valorilor spirituale, morale, a mentalităţii şi a culturii pentru că "educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi care doreşte progresul spiritual şi bunăstarea materială a poporului".

RomaniaTV.net
15 sept. 2012, 10:37
Patriarhul Daniel: Educaţia ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăţi

„Deoarece predarea religiei în şcoală este un act misionar creştin, cu profunde conotaţii educaţionale şi spirituale, educaţia religioasă trebuie să promoveze cultivarea talentelor şi a valorilor intelectuale, respectul faţă de părinţi, profesori şi colegi, precum şi iubirea de ţară şi de neam. Biserica, alături de Familie şi de Şcoală, trebuie să fie activă şi creatoare în educaţia copiilor şi a tinerilor. Prin urmare, îndemnăm pe toţi slujitorii Bisericii să promoveze o intensă cooperare cu familiile şi şcolile din parohii în actul educaţional, sub semnul unei responsabilităţi comune sporite pentru binele ţării noastre. Având în vedere caracterul dinamic, uşor modelabil, al copiilor şi tinerilor, eforturile comune trebuie concentrate spre o educaţie bazată pe valorile creştine şi democratice europene: credinţă şi cultură, speranţă şi iubire, libertate şi responsabilitate, egalitate în faţa legii şi solidaritate în faţa suferinţei”, a declarat Patriarhul Daniel, într-un comunicat de presă remis sâmbătă Agerpres.

Patriarhul Daniel mai susţine că, în contextul rezultatelor deosebit de slabe înregistrate la examenul de bacalaureat din ultimii doi ani, cu o medie de promovabilitate de sub 50%, este necesară o analiză sinceră şi lucidă a sistemului de învăţământ din ţara noastră.

De asemenea, Patriarhul Daniel îi îndeamnă pe elevi, profesori şi părinţi să coopereze pentru dezvoltarea actului educaţional.