Patriarhul Daniel îndeamnă la iubire și solidaritate, în Pastorala de Crăciun: ”Să cultivăm pacea inimii noastre și să ne rugăm pentru pacea între popoare”

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, le transmite românilor un mesaj pastoral cu prilejul Naşterii Domnului.

19 dec. 2022, 18:12
Patriarhul Daniel îndeamnă la iubire și solidaritate, în Pastorala de Crăciun: ”Să cultivăm pacea inimii noastre și să ne rugăm pentru pacea între popoare”
Patriarhul Daniel îndeamnă la iubire și solidaritate, în Pastorala de Crăciun

Patriarhul Daniel îndeamnă la iubire și solidaritate, în Pastorala de Crăciun. În acest an, Patriarhul României i-a îndemnat pe români la iubire, solidaritate, dar și la rugăciune pentru pace între popoare.

Citește și Patriarhul Daniel, despre Sfântul Ierarh Nicolae: ”Milostenia discretă l-a făcut popular. Se asemăna cu Iisus Hristos”

Patriarhul Daniel îndeamnă la iubire și solidaritate, în Pastorala de Crăciun

„Să cultivăm pacea inimii noastre primită de la Hristos, prin rugăciune şi fapte bune, şi să ne rugăm pentru pacea între popoare. Să arătăm iubire milostivă şi solidaritate faţă de toţi oamenii, dar mai ales faţă de cei care suferă din cauza războiului, să aducem bucuria Sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos în casele de copii orfani, în căminele de bătrâni, la patul bolnavilor, dar şi acolo unde este multă tristeţe, singurătate şi depresie, în familiile sărace, îndoliate şi îndurerate,” a spus Patriarhul Daniel în mesajul pastoral transmis cu prilejul Naşterii Domnului, potrivit Agenţiei de Ştiri Basilica.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre importanța milosteniei, dar și cum trebuie făcută aceasta.

”Oriunde putem săvârşi binele, să-l facem purtând, în suflet şi în fapte, bucuria îngerilor, a păstorilor şi a magilor veniţi la Betleem! ….Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, coboară în lume să Se nască, să crească şi să ne mântuiască, să ne împace cu Dumnezeu (cf. 2 Corinteni 5, 18-19), unind astfel cerul cu pământul”, „în acest sens, darul păcii sufletului sau al împăcării omului cu Dumnezeu, cu sine şi cu semenii, se cere prin rugăciune şi se cultivă prin gânduri, cuvinte şi fapte bune, astfel încât pacea interioară a sufletului devine izvor de pace socială, de pace în familie, în comunitate şi în lume”, a mai spus PF Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre lăcomie și efectele catastrofale pe care le are aceasta asupra relațiilor interumane. Mai mult liderul BOR a pus războiul din Ucraina pe baza lăcomiei și a dorinței unor popoare de a stăpâni alte popoare.

„Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă că patimile egoiste, ca lăcomia sau iubirea obsesivă de avere, de putere şi plăcere şi altele asemănătoare, produc în suflet tulburare, iar această tulburare se răsfrânge apoi în relaţiile dintre oameni, care devin tensionate, conflictuale şi chiar violente, mai ales din cauza nedreptăţilor şi suferinţelor create de lăcomie sau de dorinţa unor popoare de a stăpâni peste alte popoare.

Când gândirea umană este întunecată de patimile egoiste, ea produce în suflet şi în societate dezordine şi multe răutăţi, în schimb înţelepciunea care vine de la Dumnezeu este „curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune, neîndoielnică şi nefăţarnică. Şi roada dreptăţii se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea”, a transmis Patriarhul Daniel.

Prefericirea Sa le urează cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Naşterii Domnului, Anului Nou 2023 şi Botezului Domnului, tuturor românilor „părinteşti binecuvântări, doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, fericire şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună, dimpreună cu salutarea tradiţională: ‘La mulţi ani!'”.

Citește și Ce salariu are un preot în 2022. Suma uriașă primită de protopopi, episcopi și Patriarhul Daniel