Patriarhul Daniel, mesaj pro-vaccinare de Paşti: „Numărul mare de credincioşi la Mormântul Sfânt s-a datorat vaccinării”

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Românie (BOR) a transmis, sâmbătă seara, că prezența a mulți credincioși la Sfântul Mormânt, în Ierusalim, a fost posibilă datorită vaccinării unui mare procent din populația Israelului.

01 mai 2021, 22:41
Patriarhul Daniel, mesaj pro-vaccinare de Paşti: „Numărul mare de credincioşi la Mormântul Sfânt s-a datorat vaccinării”

Patriarhul Daniel a apreciat sâmbătă că este încurajatoare prezenţa credincioşilor la ceremonia coborârii Sfintei Lumini de la Ierusalim, amintind că anul trecut au participat doar clericii şi subliniind că relaxarea a fost posibilă datorită vaccinării unui mare procent din populaţia Israelului şi este un pas spre o posibilă redeschidere a pelerinajelor. Patriarhul a încurajat vaccinarea, anunţând că din 23 mai ar putea fi reluate pelerinajele la Locurile Sfinte pentur pelerini, ”de preferinţă pelerini vaccinaţi”.

Patriarhul Daniel: „Anul acesta, 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt, în Biserica Mare. Şi s-a văzut bucuria credincioşilor prezenţi, printre care şi părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, ca reprezentant al Patriarhiei Române. (…)

Deci, această binecuvântare este o încurajare pentru noi. Şi a fost posibil acest eveniment anul acesta mai uşor şi anume intrarea şi multor credincioşi pelerini în Biserica Sfântului Mormânt şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, s-au relaxat măsurile sau restricţiile impuse anul trecut.

Citeşte şi: Pastorala de Paști 2021. Patriarhul Daniel: „În această perioadă este mare nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de apropiere de Dumnezeu și de solidaritate practică între oameni”

Patriarhul Daniel: „Această pandemie ne-a arătat cât de mult depindem de darul vieţii”

Începând cu 23 mai, sperăm şi noi să putem trimite din nou grupuri de pelerini, desigur, de preferinţă pelerinii vaccinaţi, care să reia vizitele, pelerinajele în Locurile Sfinte. Ne rugăm Preasfintei Treimi ca să ne învrednicească să ne bucurăm din nou de pelerinajele în Locurile Sfinte din Ţara Sfântă, dar şi aici la noi acasă să fim mai aproape unii de alţii şi să putem să mulţumim mai mult lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru darul sănătăţii, pentru că această pandemie, această molimă universală ne-a arătat cât de mult depindem noi de darul vieţii şi al sănătăţii, care vin de la Dumnezeu, dar pe care noi trebuie să le protejăm şi să le cultivăm

”, a spus Patriarhul la ceremonia de primire a Sfintei Lumini pe Colina Bucuriei de la Catedrala Patriarhală, potrivit Agerpres.

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început cu puțin înainte de miezul nopții. Credincioșii au început să se adune cu câteva ore înainte. Au vrut să fie siguri că prind un loc, mai ales că a fost anunțat un număr maxim al celor care pot asista la slujba oficiată de Patriarhul Daniel.

 

La Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba de Înviere se ține, pentru prima oară, în întregime în aer liber. Preoții au luat aceasta decizie pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de credincioși să participe, dar să poată respecta și măsurile de siguranță.

La fel ca și în ultimii ani, la Constanța, Lumina Sfânta vine de pe mare. Mii de credincioși au mers în portul Tomis să întâmpine ambarcațiunea în care se afla arhiepiscopul Teodosie. Apoi, vor porni într-o procesiune către Catedrală și vor lua parte la slujbă.

Mii de credincioși s-au adunat și la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, la slujba de Înviere. Autoritățile au transmis că vor supraveghea cu atenție zona, ca să se asigure că toată lumea respectă regulile de protecție față de noul coronavirus.

În Brașov, o slujbă de Înviere este ținută în Piața Sfatului, din centrul orașului. Așa vor putea asista cât mai mulți credincioși fără să creeze aglomerație.