Patriciu Achimaş-Cadariu: Lucruri trecute până acum cu vederea, în acest an, dintr-o dată, au fost mari crize

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, este de părere că probleme din sistem care au fost până acum "trecute cu vederea", în acest an au devenit, dintr-o dată, "crize mari", fiecare eveniment ''născând o polemică dusă la extremă''.

04 mai 2016, 18:34
Patriciu Achimaş-Cadariu: Lucruri trecute până acum cu vederea, în acest an, dintr-o dată, au fost mari crize

„În anul acesta am trecut aşa ca din întâmplare peste o serie de crize. Cuvântul acesta a început să îmi placă foarte mult: crize mari şi crize mici pe nişte subiecte care de altfel sunt de zeci de ani în această ţară. Fără doar şi poate sistemul de sănătate reprezintă o mare problemă şi este datoria noastră să îl însănătoşim, dar lucruri care anii trecuţi au fost total trecute cu vederea, anul acesta, dintr-o dată, au fost nişte mari crize şi fiecare eveniment naşte o polemică dusă la extremă. (…) Este o situaţie la care s-a ajuns după 25 de ani de nepăsare, de superficialitate, abandonare a respectului legii, de afirmaţii făcute peste gard. (…) Ce s-a stricat în 25 de ani să înlocuieşti în 6 luni …”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Digi 24.

Potrivit acestuia, vor fi făcute verificări dincolo de ancheta penală şi în cazul altor dezinfectanţi folosiţi în spitale.

Citeşte şi: MS: 44.446,56 lei, suma totală a achiziţiilor de dezinfectanţi la Institutul Oncologic din Cluj în 2012-2015

„Pe vremuri se făcea dezinfecţia cu formol şi cloramină. Erau foarte eficiente şi erau extraordinar de ieftine”, a susţinut ministrul.

În opinia sa, numărul de infecţii nosocomiale înregistrat are legătură cu calitatea produsului dezinfectant folosit, dar „şi cu multe alte lucruri”.

Citeşte şi:  Ministrul Sănătăţii: Sub 5% din teste au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii

„Este doar un mic segment din tot acest lanţ al infecţiilor nosocomiale. Sunt multe lucruri în acest lanţ”, a arătat Patriciu Achimaş-Cadariu.