Patronii au crescut salariile în România. Care a fost venitul mediu la finalul lui 2022

Salariile au crescut în România, pe fondul inflației explozive. Majorările salariale sunt modeste și nu acoperă scumpirile, care au ajuns la aproximativ 40% pentru alimentele de bază. 

14 feb. 2023, 23:42
Patronii au crescut salariile în România. Care a fost venitul mediu la finalul lui 2022
Cele mai mari salarii din România

Salariul mediu net pe economie a consemnat o creștere de 13,4% în decembrie 2022, față de decembrie 2021, în timp ce rata inflației, comunicată oficial, e de 16,4%.

„Creșterea accelerată a inflaţiei, combinată cu lipsa forţei de muncă în piaţă, a dus în unele cazuri la depăşirea bugetelor de creşteri salariale stabilite pentru 2022 de către companii”,  a transmis Institutul Național de Statistică (INS).

La finalul anului trecut, salariul mediu net a fost de 4.398 lei, o creștere de 13,4% în decembrie 2022 față de decembrie 2021, potrivit datelor INS.

„Creşterea accelerată a inflaţiei, combinată cu lipsa forţei de muncă în piaţă, a dus în unele cazuri la depăşirea bugetelor de creşteri salariale stabilite pentru 2022 de către companii.

Anul 2022 părea mult mai promiţător din punctul de vedere al evoluţiei de business la începutul anului decât după izbucnirea conflic­tului din Ucraina. În unele industrii salariul net a fost influenţat în 2022 şi de anumite facilitaţi fiscale acordate unor categorii de angajaţi”, a transmis Sorina Donisa, CEO-ul companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman.

 

Românii, cei mai săraci cetățeni din Europa

 

Între timp, românii rămân cei mai săraci cetățeni din Europa, aspect subliniat de către analistul economic Adrian Negrescu.

„În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, pentru că ceea ce vedem sunt datele pe 2021. Majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost pe anul 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri de peste 30% la produse în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, cum ar fi uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea.

Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.