Patronul belgian al unei companii acuzate de dumping social care angaja şoferi din Europa de Est a fost arestat

Patronul unei importante companii belgiene din sectorul transportului rutier de mărfuri, bănuit că a angajat în condiții precare mii de șoferi proveniți din Europa de Est, în special români, a fost arestat preventiv marți în Belgia, unde autoritățile încearcă să combată dumpingul social, a anunțat justiția din această țară.

09 mai 2017, 19:44
Patronul belgian al unei companii acuzate de dumping social care angaja şoferi din Europa de Est a fost arestat

Roland Jost, patronul Grupului Jost, ce are 1.650 de angajați în 12 țări europene și în Maroc, a fost inculpat luni după o serie de 15 percheziții efectuate în Belgia, Luxemburg și România.

El a fost plasat marți în arest preventiv, împreună cu alte două persoane pentru conducerea unui grup infracțional. O a patra persoană, de asemenea inculpată însă eliberată condiționat, este considerată doar un simplu membru al respectivului grup infracțional.

Capetele de acuzare sunt grave și includ exploatarea de ființe umane — pentru condițiile în care trăiau șoferii—, spălare de bani, escrocherie, evaziune fiscală, încălcarea legislației muncii și neplata drepturilor salariale,l informează Agerpres.

Citeşte şi STUDIU: Valoarea PIB a salariilor angajaţilor din România este printre cele mai mici din Europa

Prejudiciul rezultat în urma neplății salariilor pentru cei circa 1.100 de șoferi și a taxelor către fiscul belgian este estimat la circa 55 de milioane de euro, sumă ce ar putea fi de fapt mai mare.

În contextul extinderii Uniunii Europene către țările din est, companii din statele vest-europene resimt ‘o presiune a prețurilor care le împinge să caute șoferi în est’, a spus cotidianului La Libre Belgique secretarul general al Uniunii profesionale pentru transport și logistică din Belgia (UPTR), Michaël Reul.