Patronul care a primit cea mai mare pedeapsă în dosarul Colectiv este de negăsit. Mama lui Alin George Anăstăsescu spune că nu știe unde e

Anăstăsescu George Alin, patronul de la Colectiv care a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, este de negăsit.

12 mai 2022, 20:08
Patronul care a primit cea mai mare pedeapsă în dosarul Colectiv este de negăsit. Mama lui Alin George Anăstăsescu spune că nu știe unde e

Anăstăsescu George Alin a fost condamnat definitiv la 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Este cea mai mare pedeapsă din dosarul Colectiv.

După ce Curtea de Apel a dat joi sentințele definitive în dosarul Colectiv, polițiștii l-au căutat pe fostul patron de Colectiv la domiciliul său, însă nu l-au găsit. Oamenii legii au găsit-o acasă pe mama inculpatului, care a afirmat că nu deține nicio informație referitoare la locul unde s-ar putea afla fiul ei.

Anăstăsescu George Alin are la dispoziție câteva ore pentru a se preda, însă polițiștii au demarat deja căutările. În caz contrar, va fi emis mandatul de urmărire internațională.

Cristian Popescu-Piedone, fost primar al Sectorului 4 și actual primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Majoritatea pedepselor au fost reduse de către Curtea de Apel București, față de cele primite la instanța de fond.

Sentinţe finale în Dosarul Colectiv:

  • Cristian Popescu Piedone – 4 ani cu executare
  • Alin George Anastasescu (patron club) – 11 ani și 8 luni cu executare
  • Costin Mincu (patron club) – 8 ani cu executare
  • Paul Gancea (patron club) – 6 ani și 4 luni cu executare
  • Viorel Zaharia (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
  • Marian Moise (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni cu executare
  • Cristian Niţă, Director firme artificii – 2 ani si 6 luni
  • Pompier Radu Antonita – 7 ani si 6 luni.

Pe lângă pedepsele definitive în dosarul Colectiv, Curtea de Apel a dispus ca o parte dintre cei condamnați să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitori.

Valoarea despăgubirilor pentru victimele Colectiv a fost redusă comparativ cu suma stabilită inițial de instanța de fond. Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost scutit de plata despăgubirilor, cu toate că în primă instanță se decisese să plătească și el daune.

Citește și Condamnații în dosarul Colectiv trebuie să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro către supraviețuitori și familiile celor decedați și spitale. Piedone, scutit de plata despăgubiri

Pe lângă despăgubirile morale și materiale pe care trebuie să le primească familiile victimelor și supraviețuitorii, instanța a decis că trebuie să primească despăgubiri și spitalele din România și din străinătate pentru cheltuielile de spitalizare și transportul victimelor.

Tribunalul București stabilise, în decembrie 2019, despăgubiri totale de peste 40 de milioane de euro care să fie plătite în solidar de către toți inculpații, însă Curtea de Apel București a redus valoarea acestora și i-a scutit pe unii dintre inculpați de plata daunelor.

Primarul Piedone a fost scutit de plata despăgubirilor, prin decizia definitivă pronunțată joi de Curtea de Apel București. Au fost scutiți de plata despăgubirilor și cei doi pompieri condamnați în acest caz şi cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4: „Respinge, ca inadmisibile, toate acţiunile civile formulate împotriva inculpaţilor Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminiţa Larisa, Moţoc Sandra Ramona, Radu Antonina, Matei George Petrică”.

Conform deciziei instanței, sunt obligați să plătească daune, în solidar:

  • George Alin Anastasescu – patron al clubului Colectiv
  • Costin Mincu – patron al Clubului Colectiv
  • Paul Gancea – patron al Clubului Colectiv
  • SC Colectiv Club SRL
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise – 6 ani și 10 luni
  • firma de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL
  • Primăria Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii de Urgență Bucuresti-Ilfov.

Citește și Piedone va sta mai puţin de 2 ani în inchisoare. Cum este posibil, deşi a primit 4 ani cu executare