Patronul de la Moderna spune că Omicron este imposibil de combătut în prezent. „Vaccinurile de acum sunt mai puţin eficiente împotriva noii variante”

Este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent să se dovedească la fel de eficiente împotriva variantei Omicron ca și împotriva tulpinilor anterioare ale coronavirusului SARS-CoV-2, potrivit CEO-ului Moderna, Stéphane Bancel, ale cărui observații au reînviat îngrijorările cu privire la evoluția pandemiei.

30 nov. 2021, 09:50
Patronul de la Moderna spune că Omicron este imposibil de combătut în prezent. „Vaccinurile de acum sunt mai puţin eficiente împotriva noii variante”

„Este probabil imposibil ca eficacitatea vaccinurilor împotriva noii variante Omicron să fie la același nivel (…) cu cea observată împotriva variantei Delta”, a declarat Stéphane Bancel pentru Financial Times. „Cred că va fi o scădere semnificativă a eficacităţii. Nu îi cunosc amploarea, pentru că trebuie să așteptăm datele„, a adăugat el, evocând scepticismul tuturor cercetătorilor cu care a discutat.

O posibilă rezistență crescută a vaccinurilor la această nouă variantă Omicron ar putea duce la mai mulți pacienți infectaţi cu coronavirus, mai multe spitalizări și prelungirea pandemiei.

Citeşte şi Moderna anunţă o doză de rapel pentru noua variantă africană de COVID. Omicron, de patru ori mai transmisibilă decât Delta

Numeroasele mutații referitoare la proteina spike virală (cea care permite coronavirusului să pătrundă în celule și care este ținta anticorpilor produși de organism) ar putea face necesară modificarea vaccinurilor utilizate în prezent, a explicat Stéphane Bancel.

CEO-ul Moderna a raportat anterior, luni, la CNBC, că ar putea trece câteva luni înainte ca un vaccin eficient împotriva variantei Omicron să fie disponibil.

Citeşte şi Pfizer BioNTech şi Moderna au dat lovitura cu vaccinurile anti-covid. Fac profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă

Tot luni, Scott Gottlieb, director al Pfizer și fost comisar al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente,  declara însă pentru CNBC: „Există un grad rezonabil de încredere că pacientul vaccinat cu cel puţin trei doze va avea o protecție destul de bună împotriva acestei variante”.