Patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică la Institutul Matei Balş. „Am recomandat să nu se folosească prelungitoare şi alte chestii improvizate”

Patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică din pavilionul 5 al spitalului Matei Balş a declarat că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, suprasolicitării reţelei electrice. Ciprian Neagu a precizat la Antena 3 că lucrarea executată de firma sa respectă toate normele.

29 ian. 2021, 13:17
Patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică la Institutul Matei Balş. „Am recomandat să nu se folosească prelungitoare şi alte chestii improvizate”

Patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică la Institutul Matei Balş a vorbit despre incendiul care a avut loc vineri dimineaţă în unitatea medicală. Ciprian Neagu a explicat că instalaţia electrică era în parametri normali.

„Ultimele verificări nu sunt mai vechi de o lună de zile. Noi am recomandat tot timpul, să nu se folosească prelungitoare şi alte chestii improvizate, atât.

Nu sunt conforme, deci normativul nu permite. Au zis numai că erau probleme cu căldura, cu agentul termic. Tot timpul. În iarna asta au fost probleme”, a declarat Ciprian Neagu, patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică la Institutul Matei Balş, conform Antena3.

Patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică la Institutul Matei Balş. „Nu este recomandat să se folosească niciun fel de aparataj, în afara aparatajului medical”

Ciprian Neagu a dat asigurări că nu au existat probleme cu instalaţia electrică.

„Nu este recomandat să se folosească niciun fel de aparataj, în afara aparatajului medical. Nici în saloane, nicăieri, în nicio instituţie, decât echipamentele necesare funcţionării, atât.

Noi aşteptăm. Dacă sunt probleme, ne sesizează cineva, dar nu ne-a sesizat nimeni. Nu au fost probleme. Instalaţiile sunt ok”, a mai precizat Ciprian Neagu, pentru sursa citată.

Patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică la Institutul Matei Balş a mai precizat că a aflat că au fost probleme cu încălzirea în acest spital.

”În iarna asta au fost probleme mari cu încălzirea. Nu poţi să ţii pacienţii în frig. Nu ştiu exact ce temperatură e, dar bănuiesc că erau temperaturi mai mici decât normal.

E posibil să fi luat foc aeroterma. Nu o suprasolicită. Este un consumator mediu, a mai spus Ciprian Neagu.

Potrivit Buletin de Bucureşti, serviciile lunare de mentenanță a instalației electrice exterioare și interioare de la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”  au fost contractate pe 5 februarie 2020 pentru suma de 25.898 de euro.

Serviciile contractate de Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” au presupus, conform contractului, întreținerea permanentă a instalației electrice, mentenanța preventivă, încercări și verificări tablouri și instalaţii electrice dar și verificarea circuitelor de cabluri de joasă tensiune. La acestea s-au adăugat mentenanța preventivă la echipamente și aparatajul electric al unității sanitare.

Anchetă după incendiul de la Matei Balş. Primele ipoteze luate în calcul de anchetatori

Medicul Adrian Streinu Cercel,

fost manager al Institului Matei Balș din București,  a declarat vineri dimineață că incendiul s-a produs la saloane în care erau internați pacienți COVID, și care erau conectați la oxigen.

„Din păcate, toți pacienții internați cu COVID au nevoie de oxigen. Ei erau conectați la oxigen. Starea lor de sănătate era medie spre severă. Nu este nimic bun pentru acești pacienți COVID. Din păcate, pacienții trebuie monitorizați în continuare, evaluați din punct de vedere al posibilelor afectări de căi respiratorii”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la sosirea la Spitalul Matei Balș.

„Clădirea este din 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen, pentru că oxigenul, după cu știți, reprezintă un medicament în momentul de față. Nu știu de la ce a izbucnit incendiul”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, la România TV.

Citeşte şi: Comandantul intervenţiei de la ‘Matei Balş’, primele precizări: ‘Era o ardere generalizată. Patru saloane afectate. Am reuşit să lichidăm incendiul’

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţa la un pavilion de la Institutului Matei Balş unde erau trataţi bolnavi cu COVID. Trei persoane au fost găsite decedate după ce s-a degajat fumul. De asemenea, o a patra victimă a murit, după ce manevrele de resuscitare au eşuat, notează Agerpres.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății, despre incendiul de la Matei Balș: ”Nu avem pacienți cu arsuri grave”

La faţa locului au intervenit 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje de terapie intensivă mobilă.

De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului.

La Institutul Matei Balş s-au deplasat vineri dimineaţa şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.