Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, audiat 4 ore la Parchetul General: Nu avem voie să facem declaraţii

Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, a stat marţi peste patru ore la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost audiat în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. La plecare a spus că nu are să facă declaraţii.

10 mai 2016, 12:13
Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, audiat 4 ore la Parchetul General: Nu avem voie să facem declaraţii

UPDATE Dan Condrea, a fost audiat timp de patru ore, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.

Dan Condrea a părăsit sediul Parchetului General după ora 19.00. La plecarea de la parchet, Condrea a spus: „Nu avem voie să facem declaraţii”, scrie News.ro.

 

La intrare în sediul Parchetului, Dan Condrea nu a dorit să facă nicio declarație.

Parchetul General a precizat luni că a efectuat o „analiză” împreună cu polițiști și experți ai Institutului Național de Expertiză Criminalistică în dosarul dezinfectanților din spitale, fiind stabilite și ce tipuri de expertize urmează să fie realizate în acest caz.

„În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Dezinfectanții utilizați în spitale’, în cursul zilei de astăzi (n.r. luni, 09.05), la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc o analiză privind activitățile ce urmează să fie realizate în perioada imediat următoare, la care au participat, alături de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică, lucrători de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și experți ai Institutului Național de Expertiză Criminalistică. Astfel, pe baza înscrisurilor ce au fost ridicate la perchezițiile derulate la data de 07.05.2016, precum și având în vedere probele necesare a fi supuse expertizării, s-au stabilit tipurile de expertize ce urmează a fi efectuate, cu respectarea dispozițiilor procesual penale în această materie”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Oricine deţine informaţii despre dezinfectanţii din spitale, le poate trimite corpului de control al premierului

Parchetul nu precizează care sunt acele tipuri de expertiză la care face referire în comunicat.

Procurorii au deschis săptămâna trecută un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de firma Hexi Pharma.

Deocamdată, începerea urmăririi penale a fost începută doar pentru faptă, respectiv infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor și falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse.

Sâmbăta trecută, anchetatorii au efectuat percheziții la sediul și punctele de lucru ale Hexi Pharma, precum și la 25 de unități sanitare de pe raza a 21 de județe și municipiul București, de unde au fost ridicate probe și documente.

Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, ar fi intrat în atenţia procurorilor în 2012, după un denunţ făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie legat de patru licitaţii trucate, din 2011, privind achiziţia de dezinfectanţi la spitalele Elias, „Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, dintre care trei erau câştigate de firma lui Dan Condrea, au scris jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

Ulterior, DNA a trimis dosarul la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, care, în 2014, a deschis urmărirea penală, dar apoi a clasat dosarul fără cercetări şi fără să îl audieze pe Condrea. În denunţul de la DNA, un document de 40 de pagini, reclamantul arăta, în ianuarie 2012, că patru licitaţii au fost aranjate, la Spitalul Elias, Spitalul „Sfântul Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. După o lună şi câteva zile, pe 16 februarie 2012, acesta a primit un răspuns de la DNA în care era anunţat că plângerea lui a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, „pentru a fi soluţionată conform competenţei”.

După doi ani şi jumătate, pe 29 septembrie 2014, a primit ordonanţa prin care procurorul Adrian Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, dispunea clasarea cauzei privind comiterea a patru infracţiuni de abuz în serviciu, întrucât faptele nu sunt prevăzute în legea penală. În aceeaşi ordonanţă, procurorul Adrian Petrescu arăta că este de acord cu „organul de cercetare penală”, comisar şef de poliţie Traian Cincu, care a propus „clasarea cauzei”.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestui scandal, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi-a anunţat, luni, demisia.