Patru bănci în vizorul ANPC. Sunt suspiciuni legate de ratele în franci elvețieni, dar si de creşterile suspecte la ROBOR și IRCC

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a anunţat că patru bănci sunt verificate în urma unei suspiciuni care a pornit de la situația francului elvețian până la IRCC şi ROBOR.

25 sept. 2023, 11:54
Patru bănci în vizorul ANPC. Sunt suspiciuni legate de ratele în franci elvețieni, dar si de creşterile suspecte la ROBOR și IRCC

Patru bănci au intrat în vizorul ANPC. Instututia demareaza controale de amploare, dupa ce există suspiciuni legate de ratele în franci elvețieni, dar si de cresterile ROBOR și IRCC.  În privinţa controalelor efectuate de ANPC la bănci, Horia Constantinescu a afirmat că o mare sumă de bani a fost înapoiată în urma procesului cu banca Raiffeisen.

Citește și Președintele ANPC, despre situația zborurilor anulate: „Wizz Air a avut o atitudine mai mult decât fermă”

”Peste 20 de milioane de euro au fost date unui număr de peste 9.000 de consumatori, după ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat procesul cu banca Raiffeisen”/ „Am făcut ceea ce trebuie. Mai mult decât atât, se desfăşoară în timp ce noi vorbim acţiuni de control de fond, de o anvergură mult mai mare. Chiar în timp ce noi vorbim, din ce ştiu a fost demarată în raport cu patru instituţii bancare, existând suspiciuni plecând de la situaţia francului elveţian până la IRCC şi ROBOR”, a spus Horia Constantinescu, potrivit News.ro.

Şeful ANPC a precizat că a semnalat şi Băncii Naţionale a României faptul că o bancă le-a spus că ”gradul de îndatorare se calculează cât din rată îţi poţi permite să achiţi la momentul acordării”.

Citește și Pescobar se reorientează după ce inspectorii ANPC i-au închis mai multe restaurante: „Deja am găsit locație”

”Şi, după aceea, ăla nu mai plăteşte utilităţi, nu mai mănâncă, nu mai are copii de crescut? Pentru că ei calculează ca la momentul acordării să nu depăşeşti 40%, dar ştim cu toţii că, în raport cu francul elveţian, cu IRCC, cu ROBOR, undele rate au deveni de patru ori mai mult, deci ăia 40% au dispărut, ducând familiile într-o situaţie greu de imaginat, nu din punct de vedere al stabilităţii financiare, ci al stabilităţii emoţionale, al stabilităţii relaţionare pentru că sunt oameni ce au ales să divorţeze şi să ducă doar unul din ei povara aceasta. Ori, pare că acest grad de îndatorare este facultativ”, a completat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat o amplă acţiune de control în sistemul bancar care se va derula în mai multe etape. Pentru început vor fi verificate contractele din perioada 2014 – 2020, comisarii urmărind, în principal, cum s-a făcut publicitate la credite şi dacă au fost prezentate clienţilor toate riscurile.

Potrivit ANPC, caracteristicile creditelor vizate au fost: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.