Patru candidaţi la şefia DNA. Ce spune ministrul Tudorel Toader despre candidaţi UPDATE

Ministerul Justiţiei a făcut publică luni după-amiază lista finală a candidaturilor pentru şefia DNA. Potrivit documentului prezentat de MJ, patru procurori s-au înscris pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA, trei de la DNA şi unul de la Parchetul Genreal. 

RomaniaTV.net
23 iul. 2018, 15:12
Patru candidaţi la şefia DNA. Ce spune ministrul Tudorel Toader despre candidaţi UPDATE

UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, luni, că se aştepta la mai mulţi candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„A existat o temere, o dezbatere, că nu vom avea candidaţi, că este o formă de rezervă, de reţinere din partea potenţialilor candidaţi pentru şefia DNA. Vedem că, dimpotrivă, astăzi s-au înscris patru candidaţi. Sigur, oameni cu experienţă, acum nu ştiu dacă pozitivă, negativă. (…) Mă aşteptam la mai mulţi candidaţi. Ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, ce se întâmplă la DNA şi nevoia de revenire la normalitate, nevoia de revenire a procurorilor şi instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de interpretare a normei juridice penale în parametrii legii, în parametrii constituţionali”, a spus Toader, la România TV.

De asemenea, el a precizat că procedura nu este finalizată.

„Mai este o problemă. Noi avem patru candidaţi. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se opreşte la unul dintre candidaţi, ci reluăm procedura, anunţăm din nou perioada de înscriere, de selecţie, adică o luăm de la început. (…) Ştiţi vorba aceea românească: poţi candida singur şi să ieşi pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei”, a spus Toader.

În opinia sa, funcţia de procuror-şef al DNA nu e una de şef, cât mai degrabă e o ”mare responsabilitate, pe care cel care va fi desemnat şi-o va asuma”.

Ministrul Justiţiei a enumerat câteva măsuri pe care va trebui să le ia viitorul şef al DNA.

„Părerea mea este că trebuie să facă în primul rând o evaluare a DNA, cu bunele, cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale Justiţiei şi trebuie să aşeze DNA în parametrii legilor Justiţiei. Să nu mai avem un procuror de la parchetul de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Ce mai trebuie să mai facă procurorul şef – să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, că sunt experţi, că sunt personal auxiliar. Legea Justiţiei vine cu răspunderea magistraţilor. Nu îmi doresc ca magistraţii să răspundă, să ajungă să comită erori, încât să răspundă, dar trebuie să aibă şi ei grija aceea că, în cazul în care greşesc, comit erori, şi ei sunt pasibili să răspundă din punct de vedere juridic. (…) Procurorul trebuie să fie de bună credinţă, să aplice legea cu bună credinţă”, a precizat Toader.

Întrebat dacă se va consulta cu preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu numirea şefului DNA, Toader a spus: „Decizia Curţii Constituţionale spune, undeva într-un paragraf, îndeamnă ministrul Justiţiei şi preşedintele să aibă un dialog instituţional, un dialog permanent, un dialog loial, pentru găsirea celor mai bune soluţii în realizarea statului de drept, de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”.

___________

Ministerul Justiţiei a anunţat numele candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Este vorba despre Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, Elena Grecu, şef al Secţiei judiciare penale a DNA, şi procurorul Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General.

Toate candidaturile la şefia DNA au fost depuse în cursul zilei de luni, ultima zi în care se puteau depune dosarele. 

LISTA CANDIDAŢILOR PENTRU FUNCŢIA DE PROCUROR ŞEF AL DNA

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că patru procurori şi-au depus candidatura pentru funcţia de şef al DNA, urmând ca marţi să se verifice îndeplinirea condiţiilor.

Întrebat care dintre cei patru procurori au şanse mai mari să ocupe funcţia de şef al DNA, ministrul a răspuns: „Toţi sunt valoroşi”. 

Selecţia pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. 

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei marţi, 24 iulie, iar între 25 şi 27 iulie candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Potrivit anunţului Ministerului Justiţiei, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare aintereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc., verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie. 

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate în 30 iulie, după care ministrul Justiţiei va transmite Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, însoţite de înscrisurile depuse de procurorii selectaţi în vederea propunerii de numire în funcţiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuor-şef al DNA.