Patru carnavaluri în februarie, în lume. Organizatorii atrag cu măşti, brânză, hamsii sau femei

Luna februarie poate fi considerată luna carnavalurilor, întrucât mai multe ţări organizează evenimente de acest tip. Touroperatorii pun la dispoziţia celor interesaţi de acest gen de sărbători patru destinaţii: Veneţia, Malaga, Limassol şi Rio de Janeiro. Cea mai scumpă ofertă este cea a binecunoscutului carnaval din Rio.

04 feb. 2012, 07:52

Cei care consideră că sărbătorile au trecut prea repede şi nu s-au distrat suficient pot face o escapadă de câteva zile într-o ţară unde se organizează carnavaluri pentru a fi întâmpinaţi de spectacole antrenante, măşti strălucitoare şi multă voie bună.

O primă idee ar fi Italia, unde Veneţia este invadată de turişti în perioada 11-21 februarie pentru carnaval. „Pentru 10 zile, turiştii invadeaza Veneţia pentru o „orgie” cu porumbei, concerte, baluri şi apariţii mascate. Balurile şi petrecerile mascate împânzesc oraşul, iar pentru cei care nu şi-au pregătit vestimentaţia de acasă, magazinele de măşti pun la dispoziţie noutăţile anului 2012, rezultat al creativităţii veneţiene şi a tradiţiei„, a declarat pentru RTV.NET, Mircea Vladu, director Prestige Tours.

Ediţia din acest an este una dedicată dramatizării vieţii de zi cu zi, iar tema va fi „Viaţa este un teatru! Este timpul să porţi o mască!”. Piazza San Marco e sufletul petrecerii, dar teatrul în aer liber şi balurile mascate vor fi prezente la fiecare răscruce şi colţişor de stradă, promit touroperatorii.

Carnaval cu autocar sau cu avion?

Preţul unui pachet turistic începe de la 405 euro de persoană şi include transport cu autocarul, două nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de trei stele în Szeged şi Budapesta, trei nopţi cazare cu demipensiune la hotel de trei stele în Veneţia, biletele de vaporaş în Veneţia, tur de oraş Veneţia, excursie la insulele din lagună, asistenţă turistică.

„Anul acesta, avem un autocar cu peste 40 de locuri ocupate de turiştii care au ales să meargă în vacanţă la Veneţia cu ocazia Carnavalului”, a spus Mircea Vladu.

Pentru cei care nu vor să meargă cu autocarul există şi oferte cu avionul. „Un pachet turistic pentru Veneţia care să includă şi transportul cu avionul, costă de la 339 de euro de persoană, iar pachetul include trei nopţi de cazare cu demipensiune la Hotel Le Soleil în Lido di Jesolo, tur pietonal în centrul oraşului Veneţia şi însoţitor de grup”, a spus Marius Meruţă, reprezentant Transilvania Travel.

Odată ajunşi acolo, un eveniment ce nu trebuie ratat este dell’Angelo Volo (Zborul îngerului), atunci când confeti şi baloane sunt aruncate din clopotniţă pe mulţimea care stau în loja Palatului Dogilor.

 

Carnaval în Cipru

Carnavalul din Cipru se organizează în staţiunea Limassol în perioada 16-26 februarie. „O noapte de cazare în perioada carnavalului costă de la 45 de euro de persoană la hotel de patru stele cu demipensiune, iar biletul de avion costă de la 150 de euro de persoană„,  a precizat Mircea Vladu. Evenimentul este desfăşurat în centrul vechi al oraşului Limassol şi este o ocazie de a cunoaşte tradiţiile şi voia bună a localnicilor. Festivităţile încep cu Marele Carnaval al Regelui, acesta intră în oraş într-o atmosferă festivă, într-un car plutitor acompaniat de Serenadele Edon şi Serenadele Cipriote. Focurile de artificii sunt lansate în momentul începerii paradei, iar duminica urmează parada copiilor. De-a lungul Săptămânii Brânzei, se găsesc de cumpărat multe specialităţi de sezon, proaspete, cum ar fi produsele de patiserie “bourekia”, umplute cu brânză cu aromă de mentă şi alte dulciuri delicioase cum ar fi “daktyla” (umplute cu migdale, zahăr şi scorţişoară) şi “kandaifi” (prăjituri sub forma unor trabucuri care sunt înmuitate în sirop).

 

Carnaval spaniol cu hamsii

Turiştii care aleg Costa del Sol pot asista între 11 şi 19 februarie la un Carnaval în Malaga. „Preţurile pentru un pachet încep de la 299 de euro de persoană la hotel de patru stele, transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi cazare cu demipensiune cu băuturi incluse, o excursie şi asistenţă turistică„, potrivit Prestige Tours. În timpul săptămânii înainte de Postul Mare, Malaga este plină de culoare şi au loc paradele de carnaval cu murgas (formaţii care cântă pe stradă), comparsas (mascaţi) şi coruri. Acest carnaval uimitor a fost în mare parte uitat în timpul dictaturii lui Franco, dar în 1980 a revenit, mai colorat şi mai zgomotos. Atracţia majoră este parada principală care se organizează duminica, iar grupurile muzicale locale susţin o varietate de spectacole în diferite locaţii din oraş. Pe parcursul carnavalului, grupurile de „chirigotas” cântă melodii cu texte critice la adresa politicienilor celebri şi concurează pentru a fi desemnat cel mai bun ansamblu. Sunt aleşi regele şi regina Carnavalului şi fiesta culminează cu „entierro del Boqueron” (înmormântarea hamsiilor).

Sărbătoare cu femei frumoase şi multă samba

Cunoscutul carnaval de la Rio de Janeiro se desfăşoară în perioada 17-21 februarie. „Preţul pentru un pachet turistic pe această destinaţie costă 2335 de euro de persoană, iar preţul include transport cu avionul, transferuri, cinci nopţi de cazare cu mic dejun în Rio de Janeiro la Hotel Windsor Asturias, trei nopţi de cazare cu mic dejun în Buzios la Hotel Pousada Corsario, tur de oraş Rio de Janeiro, bilet intrare la Parada şcolilor de samba, grupa A, pe 18 februarie, transfer inclus, însoţitor de grup”, informează Best Tourism Hypermarket. Carnavalul de la Rio înseamna mai întâi plajele: Copacabana, Ipanema şi Leblon, locuri unde cele mai frumoase femei din lume sunt sufletul petrecerilor. Punctul de maximă atracţie este, însă Sambodromul, singura stradă unde mulţimea este organizată. Astfel, mijlocul străzii este lăsat liber pentru defilarea elevilor celor 18 şcoli de samba. Carele alegorice sunt împinse de bărbaţii, iar dansatorii îşi demonstrează măiestria îmbrăcaţi sumar sau chiar complet goi, deşi nuditatea nu este oficial admisă. Cei care doresc să intre în atmosferă îşi pot achiziţiona un costum pentru defilările şcolilor de Samba. Costumul costă aproximativ 650 de euro.