Patru copii trăiesc la limita subzistenţei. Alocaţiile, singura sursă de venit a familiei, le sunt insuficiente pentru un trai decent: „Pacheţelul pentru şcoală constă în pâine cu gem”

O familie din comuna ieşeană Cucuteni trăieşte la limita sărăciei. Cei şase membri ai familiei, dintre care patru copii, trăiesc într-o singură încăpere.

08 dec. 2022, 11:33

Patru copii trăiesc la limita subzistenţei. Cele patru alocaţii, singura sursă de venit, îi ajută doar cât să supravieţuiască de la o zi la alta. Părinţii nu au un loc de muncă stabil, muncesc cu ziua când se iveşte ocazia. Deşi nu au spaţiu în locuinţă, copiii au vrut să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă, astfel încât şi-au amenajat un colţişor tematic, cu jucării şi decoraţiuni.

Ionela și Cătălin Gâlcă sunt căsătoriți de aproape un deceniu şi nu au posibilitatea să le ofere copiilor un trai mai bun.

Mai merg la muncă, cu ziua, în sat. Nu am un loc de muncă stabil, pentru că sunt încurcat cu ANAF. Și eu, și soția mea. Trăim cu toții din alocațiile copiilor și ne mai ajută lumea din sat! Din păcate e foarte greu! Ne-am mai descurcat până acum, dar e mai greu cu alimentele […] Am făcut bradul și îl ținem acolo. Și-au pus jucăriile pe unde au apucat. Acum trebuie să mai vedem cum facem loc, ca să încăpem mai bine. Căsuța este a noastră, am făcut-o așa cum am putut. Trebuie să o refacem… Pe afară a căzut toată vopseaua, se mai face igrasie, dar acum nu ne permitem să le facem”, povestește Cătălin, tatăl copiilor, pentru BZI.

Patru copii trăiesc la limita subzistenţei. De sărbători, primesc ajutor de la Biserică

Totuşi, deşi părinţii nu şi-au permis să le ofere nimic copiilor, Biserica s-a ocupat de acest aspect. De Moş Nicolae, părintele din sat i-a oferit fiecărui copil câte un pachet cu cele necesare.

Noi mergem mereu la biserică, ne mai ajută părintele. Copiii au primit de Moș Nicolae, de la părinte, un pachețel și au fost foarte fericiți. Nu avem bani să le cumpărăm ce își doresc, dar se bucură oricând. La școală le dau mereu gem cu pâine sau ce avem prin casă”, adaugă Cătălin.

Cei patru micuți sunt Gabriel, în vârstă de 14 ani, Alexandra de 9 ani, Alexandru de 6 ani și surioara lor mai mică, Daria, de doar 5 luni.

Deşi trăiesc în aceste condiții greu de imaginat şi nu au posibilitatea să-şi cumpere toate lucrurile care le sunt necesare educaţiei, copiilor le face mare plăcere să-şi petreacă timpul la şcoală, respectiv la grădiniţă.