Patru din 10 români sunt dependenţi financiar. Pentru două treimi dintre ei, salariul sau pensia reprezintă unica sursă de venit

Publicat: Marţi, 08 Septembrie 2020 10:45 // Actualizat: Marţi, 08 Septembrie 2020 10:47 // Sursa: romaniatv.net

Patru din zece români sunt dependenţi financiar, adică 43%, ceea ce arată faptul că nu sunt pregătiţi să facă faţă unor cheltuieli neprevăzute sau pensionării. 13% dintre ei au un grad mediu de dependenţă financiară, iar 44% pot fi consideraţi independenţi financiar, potrivit unui sondaj efectuat de CFA România.

Foto: Pexels

În cazul în care apar nişte cheltuieli neprevăzute, 4 din 10 români se văd nevoiţi să apeleze la ajutorul familiei sau al prietenilor sau depind de suportul din partea statului. Cei mai mulţi realizează că au nevoie de independenţă financiară, însă 15% nu acordă prea mare importanţă acestui aspect.

Salariul sau pensia reprezintă singura sursă de venit pentru circa două treimi dintre români, mai exact pentru 64% dintre respondenţi. Numai 17% au surse de venit multiple, iar 6% nu au nicio sursă de venit lunar.

„Din păcate, prea puţini dintre noi acordăm atenţie modalităţilor de obţinere a independenţei financiare pe termen lung, iar aceasta este singura metodă prin care putem trece cu bine de perioade neprevăzute, cum este criza în care ne regăsim, sau să nu depindem de alte surse atunci când ajungem la pensionare. Noi considerăm că planificarea pe termen lung este vitală: urmărirea bugetului lunar de cheltuieli şi economisirea recurentă sunt primii paşi care trebuie realizaţi. De asemenea este important ca resursele să fie investite pentru a multiplica valoarea economiilor acumulate”, a spus Mihai Purcărea, Membru în Consiliul Director al Asociaţiei CFA România.

Când vine vorba despre nivelul avuţiei, 44% dintre cei cu vârste de peste 25 de ani au datorii egale sau mai mari decât nivelul activelor. Numai 25% au active nete care să acopere cel puţin trei ani de cheltuieli. În ceea ce-i priveşte pe cei cu vârste de veste 55 de ani, 33% au datorii egale sau mai mari decât activele. Ei sunt dependenţi de pensie şi foarte vulnerabili la eventualele modificări ale nivelului de trai sau al dobânzilor.

Legat de comportamentul de economisire, 29% dintre respondenţi nu economisesc deloc din veniturile lunare. 15% şi-ar dori să economisească, însă cheltuielile lunare sunt mai mari decât nivelul venitului, în timp ce 14% ar putea economisi, însă nu fac acest lucru. La polul opus, 29% dintre cei chestioaţi economisesc peste 20% din veniturile lunare.

Chiar dacă unii nu economisesc bani, 60% au dezvăluit că îşi monitorizează bugetul lunar. Aproape un sfert, însă, nu îşi planifică bugetul în mod regulat.

În ceea ce priveşte investiţiile, doar 7% ar contacta un specialist pentru a discuta deciziile importante. Respondenţii au declarat că preferă să ia hotărârea pe cont propriu, beneficiind deja de experienţa anterioară (35%) sau vor să înveţe singuri (32%).

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CFA Romania români studiu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H