Patru din zece români sunt afectaţi de hipertensiune

Hipertensiunea afectează patru din zece români, a declarat, miercuri, președintele Societății Române de Hipertensiune (SRH), Maria Dorobanțu, cu prilejul lansării celei de-a IV-a ediții a Campaniei Naționale "Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!".

13 mai 2015, 18:50
Patru din zece români sunt afectaţi de hipertensiune

Hipertensiunea afectează patru din zece români. 40% dintre români suferă de această afecțiune. Aproximativ 7 milioane de români, din cei 16 milioane înregistrați ca adulți, au hipertensiune. Numai jumătate din cei care au hipertensiune se tratează, iar, din aceștia, numai un sfert iau tratamentul complet„, a declarat președintele Societății Române de Hipertensiune, Maria Dorobanțu, potrivit Agerpres.

Mulți români nu conștientizează încă gradul sporit de risc implicat de valorile ridicate ale tensiunii arteriale și complicațiile ce pot apărea, cu precădere în jurul vârstei de 50 de ani: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficiență cardiacă sau renală.

La rândul său, vicepreședintele SRH, profesor doctor Crina Sinescu, a explicat că hipertensiunea este o boală foarte înșelătoare, care „nu doare și nu ustură”.

Aproape că nu are simptome. Cel mai tânăr pacient pe care îl am cu această afecțiune are 16 ani, dar sunt și pacienți cu 17, 18 ani. Nu se mai poate vorbi despre o vârstă minimă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de hipertensiune crește„, a declarat Crina Sinescu.

Vicepreședintele SRH, Roxana Darabont, a precizat că, pe 16 mai, în curtea Spitalului Colțea, se va măsura gratuit tensiunea arterială. „Este foarte important să o depistăm, este foarte important controlul medical periodic”, a susținut medicul.

Campania Națională „Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, derulată de Societatea Română de Hipertensiune, a ajuns la a IV-a ediție și își propune, an de an, să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la problematica hipertensiunii arteriale.

CITEŞTE ŞI: Ameţelile pot ascunde BOLI GRAVE! Luaţi în serios vertijurile