Patru EFECTE PERICULOASE ale CONSUMULUI de băuturi energizante

Băuturile energizante pot să-ţi pună în pericol sănătatea, mai ales atunci când sunt consumate în exces. Dr. Oz atrage atenţia asupra efectelor periculoase ale consumului de astfel de băuturi.

10 ian. 2013, 16:22
Patru EFECTE PERICULOASE ale CONSUMULUI de băuturi energizante

Dr. Oz prezintă efectele periculoase ale consumului de băuturi energizante:

1. Probleme cu inima. Specialiştii susţin că, la numai o oră după ce ai consumat o băutură energizantă sistemul sanguin nu mai funcţionează normal, ci se comportă asemănător cu sistemul sanguin al unei persoane care suferă de o boală cardiovasculară, scrie eva.ro.

2. Stresează glandele suprarenale din cauza cantităţii mari de cofeină. Rezultatul unui consum mare de cofeină este oboseala. „Glandele suprarenale produc mai mulţi hormoni ai stresului atunci când consumi cofeină. Apoi aceste glande obosesc şi devin leneşe prin supraprocesarea cofeinei. Acest lucru poate duce la creşterea în greutate, încetinirea proceselor mentale, pierderi de memorie şi deteriorarea generală a celulelor şi organelor”, a declarat Gillian McKeith, nutriţionist.

O cană cu cafea neagră conţine 95 miligrame de cofeină, însă o doză de energizant are peste 200 miligrame din această substanţă.

3. Băuturile energizante conţin ingrediente artificiale. Băuturile energizante conţin pe lângă taurină şi cofeină alte ingrediente, cum ar fi: glucoronolactone (un carbohidrat, un fel de zahăr), carbohidraţi, inositol, vitamine (unele în cantitate mult prea mare), coloranţi, arome artificiale şi conservanţi.

4. Conţin vitamine în cantităţi prea mari. Unele băuturi energizante conţin vitamine din complexul B în cantităţi mult prea mari şi care pot să dăuneze organismului. Dr. Oz susţine că o persoană sănătoasă nu are nevoie de mai mult de 15 miligrame de niacină sau vitamina B3 pe zi. Unele băuturi energizante pot să conţină chiar o cantitate dublă de niacină într-o singură doză. În plus, consumând două cutii de energizant poţi să depăşeşti doza zilnică recomandată de acid folic şi vitamina B6, crecând astfel riscul de intoxicare a organismului.

Pentru un plus de energie, poţi consuma gustări sănătoase, precum nuci sau migdale, un ou fiert tare, hummus cu legume crude, ton sau un iaurt grecesc.