Patru imigranţi, între care doi copii, au murit încercând să ajungă în Grecia

Două fetiţe au murit înecate şi doi refugiaţi sirieni au murit din cauza unei crize cardiace în timp ce încercau să ajungă în insulele greceşti plecând din Turcia, în ziua intrării în vigoare a acordului dintre UE şi Ankara menit a opri ruta migratorie prin Marea Egee, au anunţat surse poliţieneşti şi umanitare, relatează AFP.

20 mart. 2016, 10:39
Patru imigranţi, între care doi copii, au murit încercând să ajungă în Grecia

Trupurile neînsufleţite ale celor două fetiţe — în vârstă de un an şi, respectiv, doi ani — au fost recuperate din mare de o patrulă a pazei de coastă elene în apropiere de mica insulă Ro, nu departe de Rodos, în sud-estul Mării Egee, a precizat poliţia portuară.

Ele au căzut, în circumstanţe neclare, dintr-o ambarcaţiune care transporta circa 40 de imigranţi, a adăugat poliţia, fără a furniza detalii privind identitatea nou-veniţilor.

Citeşte şi:  Naufragiu în largul Turciei: Migranţi, inclusiv un copil, morţi înecaţi după scufundarea ambarcaţiunii în care se aflau

Doi refugiaţi sirieni au murit de asemenea din cauza unei crize cardiace la sosirea lor în cursul dimineţii în insula elenă Lesbos, în nord-estul Mări Egee, a precizat pentru AFP Boris Cheshirkov, reprezentant pentru această insulă al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, scrie Agerpres.

Aceşti imigranţi au încercat să treacă din Turcia în insulele greceşti în prima zi a aplicării oficiale a acordului dintre UE şi Ankara încheiat vineri la Bruxelles şi care prevede trimiterea în Turcia a tuturor imigranţilor ajunşi în Grecia începând de duminică, inclusiv solicitanţii de azil sirieni.

Citeşte şi: Criza imigranţilor: Turcia a reţinut 1.734 de migranţi şi 16 călăuze

În pofida acestui acord, 15 ambarcaţiuni având fiecare la bord zeci de imigranţi au încercat să ajungă în cursul dimineţii la Lesbos, prima etapă în Europa a exodului migratoriu, conform unei surse din cadrul poliţiei locale.

De sâmbătă şi până duminică dimineaţă, instituţia de coordonare a politicii migratorii în Grecia a înregistrat la rândul său în total 875 de nou-veniţi pe insulele elene.

Autorităţile elene au recunoscut imposibilitatea de a aplica de duminică prevederile din acord, nefiind foarte clar ce se va întâmpla cu imigranţii care vor ajunge pe teritoriul Greciei pe parcursul acestei zile.