Patru lideri ai lumii vor un armistiţiu pe termen lung în Siria

Publicat: Luni, 29 Octombrie 2018 14:11 // Actualizat: Luni, 29 Octombrie 2018 14:11 // Sursa: romaniatv.net

Macron, Merkel, Putin şi Erdogan vor un armistiţiu pe termen lung în Siria şi ca un comitet însărcinat cu redactarea unei noi Constituţii să se reunească până la sfârşitul anului.

Liderii rus, german, francez şi turc au subliniat, la Istanbul, importanţa unui armistiţiu în Siria şi şi-au exprimat doirnţa ca un comitet însărcinat cu redactarea unei noi Constituţii să se reunească până la sfârşitul anului, relatează Reuters.

Ankara, care susţine o parte a rebelilor, şi Moscova, principala aliată a regimului lui Bashar al-Assad de la Damasc, au convenit luna trecută să instaureze o zonă demilitarizată în provincia Idleb, ultimul bastion rebel, în nord-vestul ţării. Acordul a permis evitarea unei ofensive de mare anbergură în această regiune în care trăiesc trei milioane de civili, dintre care peste jumătate sunt strămutaţi.

”Prioritatea, pentru noi toţi, în Siria, rămâne lupta împotriva terorismului. Nu trebuie, în niciun caz, să pierdem din vedere că acesta este obiectivul nostru militar şi politic prim. Vrem să continuăm această luptă antiteroristă, cu dorinţa ca toate operaţiunile care rămân în prezent de purtat să respecte dreptul umanitar”, a adăugat el.

În cadrul acordului încheiat luna trecută, la Soci, preşedintele rus şi omologul său turc au decis să creeze o zonă-tampon de 15-20 de kilometri în care să nu existe armament greu sau combatanţi jihadişti.

În comunicatul comun, preşedinţii francez Emmanuel Macron, rus Vladimir Putin, turc Recep Tayyip Erdogan şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat de asemenea dorinţa să se convoace un comitet constituţional până la sfârşitul anului. Înfiinţarea acestui comitet, alcătuit din 150 de membria fost hotărâtă, la sfârşitul lui ianuarie, într-o Conferinţă de Pace, la Soci. Guvernul, opoziţia şi ONU urmează să desemneze fiecare câte o treime din delegaţi.

Emisarul ONU Staffan de Mistura, audiat vineri în Consiliul de Securitate al ONU, şi-a exprimat dorinţa ca Damascul să nu fie autorizat să facă acest lucru.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Angela Merkel armistiţiu Constituţie Idleb jihadişti ofensivă partid Siria terorism
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7792
RON
19 Jan
noapte 0 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H