Patru milioane de pensii ar putea să scadă! Cine sunt seniorii aflați în pericol

Patru milioane de pensii ar putea să scadă, în Germania, dacă vor fi puse în practică măsurile plănuite de cancelarul Friedrich Merz, care includ și mărirea stagiului de cotizare.
Irina Dumitrescu
01 apr. 2025, 16:37
Patru milioane de pensii ar putea să scadă! Cine sunt seniorii aflați în pericol

Patru milioane de seniori din Germania riscă să aibă pensii mai mici.

Reforma sistemului de pensii este subiect de dispută politică în Germania, unde Partidul Social-Democrat (SPD) și Uniunea Creștin-Democrată/Creștin-Socială (CDU/CSU) văd complet diferit soluțiile pe acest subiect.

Motivul principal al disputei este legat de menținerea pensiilor la nivelul de 48 la sută din salariul mediu – obiectiv susținut ferm de SPD și respins de Uniune, care refuză să-l adopte legislativ pe termen lung.

Dacă CDU/CSU va avea câștig de cauză, milioane de seniori s-ar putea trezi cu pensii mai mici, iar riscul sărăciei la bătrânețe ar crește alarmant, notează stiridiaspora.

Sistemul de pensii german funcționează în prezent pe un model bazat pe contribuțiile angajaților activi, însă schimbările demografice pun o presiune tot mai mare asupra sustenabilității acestuia.

Contextul? Numărul pensionarilor se mărește, în timp ce forța de muncă activă, adică sursa de alimentare a fondul de pensii, scade constant. Acestea fiind datele problemei, SPD insistă că nivelul actual al pensiei trebuie garantat și menținut la 48 la sută din salariul mediu, cu scopul de a proteja veniturile seniorilor.

Uniunea, partidul cancelarului Merz, propune o abordare diferită, argumentând că sistemul de pensii trebuie reformat pentru a rămâne viabil pe termen lung. CDU/CSU susține că economia trebuie să fie motorul stabilității financiare a sistemului de pensii, printr-o rată mai mare de ocupare a forței de muncă și creșterea salariilor. Astfel, Uniunea propune creșterea numărului de ani de cotizare necesari pentru obținerea unei pensii complete, de la 45 la 47 de ani.

Citește și Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii. Cine sunt cei vizați și ce au de făcut dacă nu vor să rămână fără pensie

Propunerea CDU/CSU nu este văzută cu ochi bună de către experți și organizațiile sociale, care avertizează că astfel vor fi afectate grav persoanele cu venituri mici și muncitorii care nu pot rămâne activi pe piața muncii până la o vârstă avansată.

În 2021, pentru a proteja pensionarii de o scădere a veniturilor, guvernul a adoptat o reglementare care a blocat nivelul pensiilor la 48 la sută. Această garanție urmează să expire în iulie 2025, iar viitorul acestei măsuri este incert. Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a anunțat deja o creștere a pensiilor cu 3,74 la sută pentru anul în curs, însă nu sunt garanții privind prelungirea perioadei de aplicare a nivelului de 48 la sută din salariul mediu pentru pensii.

Uniunea respinge ideea de a menține acest prag minim garantat, pe motiv că sistemul trebuie să fie flexibil și să reflecte realitățile economice. O astfel de abordare ar presupune revenirea la factorul de sustenabilitate, care ajustează nivelul pensiilor în funcție de raportul dintre pensionari și angajați activi. Într-un context în care populația activă se reduce, aplicarea acestui factor ar însemna, inevitabil, scăderea pensiilor pentru milioane de germani.

Potrivit unui raport Caritas, în prezent, 13,6 la sută dintre persoanele de peste 65 de ani din Germania sunt expuse riscului de sărăcie. Dacă factorul de sustenabilitate va fi reintrodus, acest procent ar putea crește semnificativ în următorii ani, afectând în special seniorii cu venituri mici și persoanele care au avut cariere fragmentate.

Organizația de tineret a CDU, Junge Union, consideră necesară o redistribuire echitabilă a costurilor între generații, astfel încât tinerii să nu fie obligați să plătească contribuții tot mai mari pentru a susține sistemul de pensii. Cu toate acestea, lipsa unei garanții privind nivelul pensiilor ar putea însemna că mulți pensionari vor fi nevoiți să-și ajusteze drastic standardul de viață, în sens de austeritate.

Pentru moment, vârsta de pensionare de 63 de ani rămâne neschimbată, însă presiunea economică și controversele privind reforma sistemului mențin posibilitatea creșterii vârstei de pensionare și reducerea treptată a beneficiilor.

Negocierile dintre SPD și Uniune vor fi decisive pentru viitorul pensionarilor din Germania. În timp ce social-democrații încearcă să asigure un sistem de pensii mai stabil și mai echitabil, CDU/CSU mizează pe reforme economice ce ar putea reduce povara fiscală asupra generațiilor viitoare, însă asta cu riscul de a duce mulți pensionari într-o situație materială delicată.

Citește și Câştigătorul Loto şi-a revendicat premiul de 6 milioane de euro. Cu cât rămâne în cont după impozitare

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri