Patru răniţi şi 24 de persoane reţinute la Sofia, în urma manifestaţiei din faţa Parlamentului

Trei manifestanţi şi un poliţist au fost răniţi, iar 24 de persoane reţinute, marţi, în timpul unei manifestaţii şi într-o tentativă a studenţilor de blocare a Parlamentului, a anunţat miercuri dimineaţa poliţia bulgară, relatează AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
13 nov. 2013, 12:07
Patru răniţi şi 24 de persoane reţinute la Sofia, în urma manifestaţiei din faţa Parlamentului

Sute de studenţi au încercat să blocheze marţi dimineaţă accesul în Parlament, însă acţiunea lor a fost împiedicată de către poliţişti. În cursul serii, alţi protestatari li s-au alăturat, înainte ca poliţia să-i disperseze.

Ciocniri, mai ales în cursul după-amiezii şi serii, au avut loc între poliţişti şi manifestaţi, care solicită demisia premierului tehnocrat Plamen Oreşarski, acuzat de „legături cu oligarhia”.

Socialiştii şi partidul minorităţii turce MDL, care sprijină Guvernul bulgar, au acuzat miercuri în Parlament partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov că stă în spatele acestor incidente, infiltrând „extremişti”.

În schimb, GERB şi-a exprimat regretul că Guvernul a transformat piaţa din faţa Parlamentului în „arenă de gladiatori”, cerându-i demisia, „singurul demers rezonabil care ar putea pune capăt tensiunii”.

Studenţii încearcă să dea un nou impuls protestelor antiguvernamentale lansate în iunie, după două săptămâni de la învestirea Guvernului Oreşarski, şi care au adunat până la 20.000 de persoane înainte de august.

Începând de luni, ei au blocat uşile de acces ale rectoratului Universităţii din Sofia, dar au permis accesul personalului administrativ miercuri dimineaţa. Cursurile sunt suspendate.

Circulaţia era perturbată, miercuri, în centrul Sofiei, din cauza sporirii măsurilor de securitate în jurul Parlamentului.

Citeşte şi DE NECREZUT: CURTEA CONSTITUŢIONLĂ a Bulgariei a fost scoasă LA VÂNZARE pe eBay