Patru ţări fac apel la o soluţie diplomatică privind Iranul

Statele Unite, Marea Britanie, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au făcut apel luni la "soluţii diplomatice" pentru a scădea tensiunile cu Iranul, Washington cerând Emiratelor şi Arabiei Saudite să facă mai mult pentru asigurarea securităţii maritime în Golf, informează AFP.

25 iun. 2019, 05:41
Patru ţări fac apel la o soluţie diplomatică privind Iranul

„Chemăm Iranul să înceteze orice acţiune care ar putea ameninţa stabilitatea regională şi facem apel la soluţii diplomatice pentru a determina scăderea tensiunilor”, potrivit unui comunicat comun al celor patru ţări. Textul a fost dat publicităţii de către SUA în momentul în care secretarul de stat american Mike Pompeo, un actor important al politicii americane de „presiune maximă” la adresa Iranului, se afla în vizită la Riad şi Abu Dhabi, cei doi aliaţi ai SUA şi rivali ai Teheranului, potrivit Agerpres.

După retragerea unilaterală a SUA în mai 2018 din acordul nuclear internaţional privind Iranul şi impunerea de sancţiuni dure la adresa regimului de la Teheran, relaţiile dintre Iran şi SUA s-au degradat şi mai mult după atacurile din mai şi iunie asupra unor nave petroliere din Golf, a căror origine este necunoscută. Trump a acuzat Iranul de aceste atacuri produse într-o strâmtoare maritimă strategică pentru exporturile mondiale de petrol, acuzaţii pe care însă Teheranul le-a respins.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au accentuat după doborârea, pe 20 iunie, de către o rachetă iraniană a unei drone americane în spaţiul aerian iranian.


loading...