Patru tineri arestaţi şi inculpaţi pentru complot împotriva unei mici comunităţi islamice din New York

Trei tineri şi un adolescent au fost arestaţi şi inculpaţi în SUA pentru un presupus complot împotriva unei mici comunităţi islamice din statul New York. 

23 ian. 2019, 09:24
Patru tineri arestaţi şi inculpaţi pentru complot împotriva unei mici comunităţi islamice din New York

Andrew Crysel (18 ani), Vincent Vetromile (19 ani) şi Brian Colaneri (20 de ani), care urmau să compară miercuri în faţa unui judecător, sunt acuzaţi de posesie de arme de foc şi bombe şi de planificarea unui atac asupra comunităţii Islamberg, din apropiere de oraşul Binghamton din sudul statului, înfiinţată în anii 80 de un cleric pakistanez şi luată în vizor de adepţi ai teoriei conspiraţiei, care susţin că ascunde o tabără de antrenament pentru terorişti.

Un băiat de 16 ani a fost pus sub acuzare în acelaşi caz, informează Agerpres.

Potrivit anchetatorilor, grupul confecţionase cel puţin trei dispozitive explozive improvizate, care au fost găsite acasă la adolescent. Au mai fost confiscate 23 de arme de foc, descoperite la mai multe adrese.

Comandantul poliţiei din oraşul Greece, unde trăiesc suspecţii, a menţionat că ancheta în acest caz a fost lansată după ce vineri un coleg de şcoală al băiatului de 16 ani a auzit nişte „comentarii” ale acestuia, potrivit Agerpres.

Comunitatea Islamberg este formată în principal din afro-americani care au vrut să scape de criminalitatea şi suprapopularea din New York City, iar localnicii îi descriu pe membrii ei drept paşnici şi prietenoşi, în schimb unele publicaţii de dreapta ca Infowars au prezentat-o, fără a aduce argumente, drept bază de antrenament pentru militanţi islamişti.

În 2017, Robert Doggart din statul Tennessee a fost condamnat la închisoare pentru că a planificarea incendierea moscheii din Islamberg, iar în 2015 John Ritzheimer din Arizona a ameninţat comunitatea cu o confruntare armată.