Patru vitamine esențiale pentru întărirea imunității pe timp de iarnă. Pot fi procurate din surse naturale

Cu toții știm despre vitamine că sunt esențiale pentru menținerea în condiții optime a organismului. Acestea pot oferi un boost de energie la tranziția dintre sezonul cald și sezonul rece.

07 nov. 2022, 06:59
Patru vitamine esențiale pentru întărirea imunității pe timp de iarnă. Pot fi procurate din surse naturale

Multe dintre vitamine se pot procura din alimente, dar și din suplimente, dar este important să știm cărora ar trebui să le oferim o atenție mai mare, în special iarna.

Vitaminele solubile în grăsimi, cum ar fi A, D, E și K, pot fi stocate în ficat și în țesuturile grase, iar asta înseamnă că există riscul unei acumulări prea mari dacă sunt consumate în exces.

De partea cealaltă se află vitaminile solubile în apă, precum C sau cele din grupul B, care pot fi absorbite cu ușurință și metabolizate mai rapid decât vitaminele solubile în grăsimi, potrivit express.co.uk.

Ce vitamine să consumi în timpul iernii

Pe timp de iarnă, există câteva vitamine care ajută mai mult corpul.

Vitamina D

Cunoscută ca vitamina soarelui, vitamina D este produsă de corp în momentul expunerii corpului la soare. Iarna sau în lunile mohorâte este nevoie să fie administrate suplimente. Această vitamină contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar și antiinflamator și ajută la absorția calciului și a fosforului.

Vitamina D poate fi obținută și din pește gras, carne roșie, ficat, gălbenuș de ou și cereale.

Semnele unui deficit de vitamina D: oboseală, durere de oase, slăbiciunea mușchilor și crampe, anxietate, depresie.

Vitamina B12

Vitamina B12 este esențială în producerea de serotonină, cunoscută drept hormonul fericirii. Se găsește în unele tipuri de carne, pește, produse lactate. Mulți oameni nu o absorb optim, iar veganii sunt susceptabili de a avea o lipsă de vitamina B12.

Citește și: Care este cel mai sănătos peşte de consumat? Are beneficii impresionante pentru sănătatea creierului şi numeroase vitamine

Vitamina A

Vitamina A este esențială în combaterea răcelilor pe timp de iarnă pentru că ajutp la stimulrea sistemului imunitar.

„Aportul redus poate crește riscul ca agenții patogeni să invadeze ochii și tractul respirator. Unul din zece copii mici și de vârstă școlară nu primește cantitatea recomandată de vitamina A. Copiilor sub cinci ani ar trebui să li se administreze un supliment car conține vitaminele A, C și D”, a declarat medicul nutriționist Emma Derbyshire.

Vitamina A poate fi luată din morcovi, fructe vezi, ulei de pește și produse lactate.

Vitamina C

Viyamina C constituie o necesitate pentru sistemul imunitar, pentru că oferă protecție antioxidantă și poate stimula celulele să intre în acțiune. Se găsește în broccoli, ardei gras, kiwi, portocale, fructe de pădure.

Încorporarea acestora în alimentația zilnică poat aduce beneficii mari, în special în sezonul rece.

Citește și: Vitaminele esențiale pentru creier! Iată din ce alimente putem să le extragem!