Paul, PNL: „Electorata” propusă de Guvern nu e o soluţie bună la creşterea ratelor în franci elveţieni

'Electorata' propusă de guvern nu poate funcţiona ca soluţie la creşterea explozivă a ratelor la creditele în franci elveţieni, susţine prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul, într-un comunicat preluat de Agerpres.

22 ian. 2015, 11:03
Paul, PNL: „Electorata” propusă de Guvern nu e o soluţie bună la creşterea ratelor în franci elveţieni

„În noua versiune, propusă în comisia de buget a Parlamentului de ministrul Darius Vâlcov (ministrul Finanţelor Publice-n.r.), impactul bugetar al ‘electoratei’ PSD va fi de 0,1-0,15% din PIB, echivalent cu creşterea în medie a alocaţiei pentru fiecare copil cu aproape 200 de lei pe an. Putem alege, aşadar, între o măsură intervenţionistă, împovărătoare pentru buget şi ineficientă, şi majorarea alocaţiei, în limita aceluiaşi efort bugetar, pentru cei 3,7 milioane de copii din România”, arată Andreea Paul, în documentul citat.

Ea precizează că „în forma sa actuală, ‘electorata Voinea’ nu a fost deloc atractivă, nici pentru bănci, nici pentru clienţi”. În context, Andreea Paul arată că schema propusă de fostul ministru Liviu Voinea (fost ministru delegat pentru Buget-n.r.) prin OUG, intrată în vigoare anul trecut, pe fondul campaniei electorale, „nu a fost accesată de niciun debitor”.

„Nu a funcţionat în vremuri ‘normale’, liniştite financiar, cu atât mai puţin va funcţiona în actualul context de risc valutar. Electorata Voinea s-a dovedit o non-urgenţă, aşa cum electorata Vâlcov în versiunea extinsă se va dovedi o non-soluţie. Debitorii au înţeles că scăderea temporară a ratei şi prelungirea perioadei de creditare le vor aduce costuri suplimentare, imposibil de suportat, şi că vor rămâne mai mult timp dependenţi de bancă”, declară deputata Andreea Paul, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Prim-vicepreşedintele PNL conchide, în comunicatul citat, că „electorata ‘reloaded’ nu este decât o măsură prin care Guvernul toarnă gaz peste un incendiu cu potenţial devastator pentru românii împrumutaţi în franci elveţieni şi familiile lor”.

Darius Vâlcov a anunţat, miercuri, că Ministerul de Finanţe propune urgentarea amendării prevederilor OUG nr. 46/2014 referitoare la restructurarea creditelor, pe fondul tensiunilor apărute în ceea ce priveşte francul elveţian, astfel încât noul proiect legislativ să intre în vigoare din 1 martie.

Rata la bancă a celor vizaţi de modificările Ordonanţei privind restructurarea creditelor se poate reduce cu până la 240 lei pe lună, a declarat, miercuri, ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că, în cazul adoptării modificărilor Ordonanţei, impactul bugetar anual este cuprins între 0,1% şi 0,15% din PIB.