Pavelescu: PNŢCD boicotează prezidenţialele dacă nu se organizează referendum pe forma de guvernământ

PNŢCD va boicota alegerile prezidenţiale din toamnă dacă până atunci Parlamentul nu decide organizarea unui referendum cu privire la forma de guvernământ, susţine preşedintele formaţiunii, Aurelian Pavelescu, într-un interviu acordat Agrepres.

RomaniaTV.net
13 mai 2014, 08:50
Pavelescu: PNŢCD boicotează prezidenţialele dacă nu se organizează referendum pe forma de guvernământ

Potrivit acestuia, ţărăniştii şi-ar fi dorit o platformă unică pentru dreapta românească la alegerile europarlamentare.

‘Din păcate, dreapta politică nu a reuşit să realizeze o platformă unică pentru aceste alegeri europarlamentare, deşi i-am chemat într-un proiect pe care l-am fi dorit asemănător cu cel făcut de Corneliu Coposu şi cu care s-au câştigat alegerile în 1996. Alegerile prezidenţiale din acest an sunt din nou puse sub semnul întrebării, sunt puse în operă mai multe scenarii manipulatoare, cum s-a întâmplat în anul 2000. Este motivul pentru care, pe ziua de 10 mai, la Cluj, Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD a luat o hotărâre importantă, aceea de a boicota alegerile prezidenţiale din toamna acestui an dacă până atunci Parlamentul nu se constituie în adunare constituantă şi să organizeze de îndată un referendum constituţional cu privire la forma de guvernământ’, precizează Pavelescu.

Pavelescu a declarat că PNŢCD este singurul partid care, după 1990, nu a făcut niciun fel de compromis în politica românească. „Nu ne-am aliat niciodată cu PSD, moştenitorul fostului partid comunist. PNŢCD este partidul care prin liderii reprezentativi care au reînregistrat partidul, Corneliu Coposu şi Ion Raţiu, a întors România cu faţa către vest şi a dat linia europeană a României. Suntem partidul cu cea mai mare legitimitate să reprezinte ţara în Parlamentul European pentru că trebuie dat un vot din nou şi împotriva celorlalte partide politice care guvernează România de 14 ani, de când PNŢCD nu a mai intrat în Parlament şi au adus România într-o criză morală fără precedent, o clasă politică care, în opinia noastră, trebuie schimbată din temelii”, a spus Pavelescu.

De asemenea, acesta şi-a exprimat nemulţumirea privind eşecul dreptei de a se unifica pentru alegerile europarlamentare. Pavelescu a mai spus că ţărăniştii vor boicota alegerile prezidenţiale dacă nu se organizează un referendum pe tema de guvernământ.

„Alegerile prezidenţiale din acest an sunt din nou puse sub semnul întrebării, sunt puse în operă mai multe scenarii manipulatoare, cum s-a întâmplat în anul 2000. Este motivul pentru care, pe ziua de 10 mai, la Cluj, Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD a luat o hotărâre importantă, aceea de a boicota alegerile prezidenţiale din toamna acestui an dacă până atunci Parlamentul nu se constituie în adunare constituantă şi să organizeze de îndată un referendum constituţional cu privire la forma de guvernământ. Am cerut Parlamentului acest lucru în urmă cu un an. Această chemare la boicot este adresată atât monarhiştilor, cât şi republicanilor. România trebuie să se aşeze în matca ei pornind de la forma ei de guvernământ. Nu putem accepta în România că ce au făcut comuniştii, cu debarcarea ilegală a regelui Mihai şi eliminarea monarhiei constituţionale, să reprezinte un act politic legitim, după ce Parlamentul a declarat regimul comunist ca ilegitim şi criminal. Parlamentul a făcut acest gest şi preşedintele Băsescu, dar actele regimului comunist sunt în continuare recunoscute ca legitime. Sunt, potrivit sondajelor, 25-27% monarhişti în condiţiile în care nu au existat informaţii pentru cetăţeni cu privire la forma de guvernământ, la monarhie, la avantajele monarhiei şi republicii deopotrivă. Credem că această criză morală în care ne aflăm este cauzată în bună măsură de confuzia politică în care se află ţara” a spus Pavelescu în cadrul interviului.