Pavilionul de la „Matei Balş”, care a ars în ianuarie 2021, a fost redeschis. Primii pacienţi pot fi deja internaţi aici

Alexandru Rafila a anunţat că primul tronson al Pavilionului 5 de la Institutul "Matei Balş", afectat de incediul în urma căruia 20 de pacienţi au murit anul trecut, a fost redeschis.

17 feb. 2022, 15:29
Pavilionul de la „Matei Balş”, care a ars în ianuarie 2021, a fost redeschis. Primii pacienţi pot fi deja internaţi aici

Pavilionul de la „Matei Balş”, care a ars în ianuarie 2021, a fost redeschis joi, 17 februarie 2022. Ministrul Sănătăţii a anunţat că primii pacienţi pot fi deja internaţi aici.

Pavilionul de la „Matei Balş” a fost deschis. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

„E un moment important pentru că ceea ce au pornit colegii mei în urmă cu câteva săptămâni astăzi s-a şi îndeplinit. În primul rând trebuie să vă spun că în cursul zilei de astăzi (joi – n.r.), după ora 14.00, primii pacienţi de la Institut vor fi internaţi în Pavilionul 5, unde a fost acel incident nefericit la începutul anului 2021.

Noi am făcut tot ce a ţinut de Ministerul Sănătăţii ca să sprijim acest demers, să redăm pacienţilor din Bucureşti şi din România, pentru că sunt şi mulţi pacienţi şi din România, nu numai din Capitală, un prim tronson, etajul al treilea al acestui pavilion cu 36 de paturi. Va urma până la finalul lunii şi celălalt etaj, al doilea, cu 39 de paturi, şi în finalul acestui proiect etajul 1. Deci peste 100 paturi de boli infecţioase vor fi disponibie pentru pacienţii români”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi Motivele pentru care a izbucnit incendiul de la Matei Balş. Datele au fost făcute publice: Aproape 90 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială

Managerul Institutului „Matei Balş”,  a explicat care au fost îmbunătăţirile aduse.

„Vom deschide astăzi un prim tronson al Pavilionului 5, în anul care a trecut am lucrat la îmbunătăţirea condiţiilor de securitate ale pacienţilor în acest pavilion, urmând îndeaproape recomandările ISU. Am luat o serie de măsuri, am făcut modificări în aşa fel încât să corespundem tuturor acestor recomandări.

S-au montat uşi anti-foc la capetele secţiilor, s-au izolat holurile de saloane prin structuri anti-foc, s-a îmbunătăţit structura de avertizare cu senzori anti-incendiu în fiecare cămăruţă, nu doar la fiecare salon, cu o centrală modernă de detecţie a incendiilor, semnalizarea a fost îmbunătăţită în aşa fel încât şansele ca un astfel de eveniment neplăcut cum a fost cel din ianuarie anul trecut să scadă foarte mult. Nu e perfect acest pavilion, dar e mult îmbunătăţit faţă de cum era înainte. Pacienţii vor fi internaţi în acest pavilion chiar de astăzi. Vom începe cu pacienţii care au staţionat în cursul nopţii în camera de gardă şi pe măsură ce se vor prezenta alţi pacienţi îi vom interna în acest etaj.

Partea care a ars va mai dura câteva luni, acolo lucrările sunt de amploare mult mai mare, trebuie refăcută întreaga tâmplărie, trebuie refăcută întreaga zugrăveala. Instalaţiile de orice tip trebuie refăcute”, a explicat managerul de la „Matei Balş”, potrivit News.ro.

Reamintim că un incendiu a izbucnit, în 29 ianuarie 2021, la unul dintre pavilioanele Institutului „Matei Balş”. Douăzeci de pacienţi au murit, patru pe loc, iar alţii după ce au fost transferaţi la alte spitale.

Citeşte şi Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu. „Nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”