PDL: Boc a susţinut respectarea Legii educaţiei la UMF Târgu Mureş. Guvernul va analiza soluţiile

Preşedintele PDL, Emil Boc, s-a pronunţat la discuţia din şedinţa coaliţiei pe tema UMF Târgu Mureş pentru "respectarea Legii educaţiei naţionale şi a principiului multiculturalismului", precizează PDL.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 13:32
PDL: Boc a susţinut respectarea Legii educaţiei la UMF Târgu Mureş. Guvernul va analiza soluţiile

„Preşedintele PDL, Emil Boc şi-a exprimat un punct de vedere ferm în sedinţa coaliţiei de luni dimineaţă, referitor la cazul privind Universitatea din Târgu Mureş. Emil Boc s-a pronunţat pentru respectarea Legii educaţiei naţionale şi pentru respectarea principiului multiculturalismului, principiu care ţine de esenţa Legii educaţiei, Guvernul urmând să analizeze soluţiile, în concordanţă cu acest principiu”, se arată într-o precizare a PDL remisă agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, aceasta urmând să intre în şedinţa de Guvern de marţi.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei „în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş”.

„Am discutat, luni, în coaliţie despre situaţia UMF Târgu Mureş, iar preşedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna în felul următor: PDL susţine aplicarea Legii educaţiei în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş. În acest moment, discutăm despre textul propriu-zis, despre conţinutul HG, astfel încât marţi să intre în şedinţa de Guvern. Problema UMF Târgu Mureş sperăm să fie rezolvată”, a spus liderul UDMR.

Vicepremierul Marko Bela afirma recent că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat rector Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF.

El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, „anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară”, nu poate fi aplicată selectiv.

USL va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei.