PDL cere demisia lui Liviu Dragnea din cauza neconstituţionalităţii Legii descentralizării

Vicepreşedintele PDL Alin Tişe a declarat, vineri, pentru Mediafax că democrat-liberalii cer demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, care a promovat un proiect "ilegal" al Legii descentralizării.
Romania TV
14 feb. 2014, 10:21
PDL cere demisia lui Liviu Dragnea din cauza neconstituţionalităţii Legii descentralizării

Alin Tişe a afirmat că descentralizarea României gândită de vicepremierul Liviu Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere.

„PDL solicită demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care s-a declarat neconstituţional proiectul Legii descentralizării, elaborat şi asumat de vicepremier. Promovarea unui proiect ilegal de către Dragnea, demonstrează incompetenţa acestuia şi cred că o astfel de persoană incompetentă nu poate să se ocupe mai departe de un astfel de proiect extrem de important pentru ţară. Descentralizarea României gândită de Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere. Acesta trebuie să răspundă în faţa românilor, trebuie să plece şi să lase locul unei persoane care are cunoştinţele necesare realizării unui proiect decisiv pentru modernizarea ţării”, a spus Tişe.

Potrivit lui Alin Tişe, CCR a arătat în motivare că Legea descentralizării promovată de Dragnea este neconstituţională pentru că nu respectă „Legea – cadru nr. 195/2006, care prevede realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare”.

Curtea Constituţională a decis, în 10 ianuarie, că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie 2013, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arăta în decizia Curţii.

Pe de altă parte, judecătorii CCR au respins o serie de critici formulate de parlamentarii PDL.

„Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică”, se mai preciza în minuta Curţii Constituţionale.

Judecătorii de la Curtea Constituţională arătau, joi, în motivarea deciziei de constatare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării, că legiuitorul a lăsat la aprecierea destinatarului normei – autorităţile publice învestite cu executarea şi aplicarea legii – fixarea cadrului normativ existent în materia descentralizării.

„O asemenea dispoziţie legală reglementează, în mod implicit, posibilitatea eliminării selective din fondul activ al legislaţiei a unor prevederi legale în vigoare, ceea ce afectează unitatea şi scopul măsurilor de descentralizare promovate, conferindu-le un caracter aleatoriu. În aceste condiţii, destinatarul normei este pus în situaţia de a alege în mod discreţionar dispoziţiile legale incidente în acest domeniu, contrar regulilor de tehnică legislativă, care obligă legiuitorul la reglementarea relaţiilor sociale cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului românesc. Aşadar, Curtea constată o evidentă încălcare a exigenţelor art.1 alin.(5) din Constituţie”, arătau judecătorii de la Curtea Constituţională (CCR), în motivarea hotărârii.

Judecătorii constituţionali mai precizează că, prin modificările aduse articolului 171 din Legea nr. 95/2006, nu se prevede autoritatea competentă să îi numească pe „conducătorii” direcţiilor de sănătate publică. Astfel, textul prevede doar că aceştia sunt numiţi „în condiţiile legii”.

În motivare se mai arată că, având în vedere că Legea descentralizării a fost constatată ca fiind neconstituţională în ansamblul său, procedura parlamentară cu privire la aceasta „a încetat în mod definitiv”.

Decizia de declarare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării a fost luată cu majoritate de voturi.

Opinie separată au avut judecătorii Augustin Zegrean, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, care arată în motivare, printre altele, că legea criticată prevede o serie de măsuri a căror derulare este etapizată pe termene, astfel încât măsurile de aplicare, în sensul construirii cadrului legal necesar de către autorităţile implicate, vor fi ulterioare adoptării bugetului pe anul 2014, respectiv începerii noului exerciţiu bugetar la nivelul Uniunii Europene.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, informa formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Gigi Becali, sumă fabuloasă pierdută între turul I și turul II al alegerilor: „Am schimbat toți leii în euro de teamă că iese Simion președinte!”
Capital.ro
George Simion, blocat total după alegeri. A primit astăzi verdictul. Are interdicție
Playtech.ro
Ce înseamnnă numele Antim. Cum au ales Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru prenumele fiului lor, are o semnificație biblică specială
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Vești proaste pentru Simion. Rămâne sub interdicție
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: Se termină! Lovitură după ce George Simion a pierdut alegerile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Ion Iliescu revine după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile! Se implică în formarea guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plăţile cu unghia pe post de card bancar devin realitate într-un stat UE, de luna viitoare