PDL cere demisia vicepremierului Liviu Dragnea

PDL cere demisia de urgenţă a ministrului Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, pe care-l acuză de 'pesedizarea' banului public prin OUG 30/28 mai 2014 privind proiectele de finanţare locală şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la încălcarea legii în cazul acestei OUG.

RomaniaTV.net
10 iun. 2014, 14:55
PDL cere demisia vicepremierului Liviu Dragnea

Senatorul Alin Tişe, vicepreşedinte PDL, a declarat, marţi, că democrat-liberalii cer demisia de urgenţă a ministrului Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea.

‘Prin această OUG, PSD, practic, îngroapă proiectele de dezvoltare locală, pesedizând toţi banii alocaţi de la ministerul domnului Dragnea. Dacă până acum proiectele de dezvoltare locală erau coordonate de către Consiliile judeţene, aşa cum prevede Legea 215, începând cu această ordonanţă toţi banii care vor merge către proiectele locale pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) vor fi decişi, practic, de către ministru, fără să mai existe, ca şi până acum, un rol în ceea ce priveşte Consiliile judeţene’, a declarat Alin Tişe, potrivit Agerpres.

El a adăugat că PDL solicită ‘demisia în regim de urgenţă a ministrului Dragnea, având în vedere că prin această ordonanţă de urgenţă nu face altceva decât să încalce art. 115 din Constituţie care prevede explicit că prin ordonanţe de urgenţă nu poţi modifica o lege organică’.

‘Această OUG modifică cel puţin două legi, Legea 215, care la art. 24 prevede că activitatea de coordonare şi dezvoltare a proiectelor locale o are Consiliul judeţean în virtutea rolului pe care alegătorul îl dă acestui for şi, de asemenea, încalcă art. 8 din Legea cadru a descentralizării care vizează modul de alocare a resurselor financiare de la Guvern către autorităţile locale. Cu alte cuvinte, prin această OUG, practic, din pixul domnului Dragnea toate proiectele de dezvoltare locală vor fi finanţate. Consiliile judeţene vor avea un rol decorativ, pesedizarea banilor publici este fără precedent în România. Această măsură de politizare excesivă are în vedere un calcul politic mărunt al ministrului Dezvoltării regionale acela de a elimina din dezvoltarea locală a oricărei localităţi rolul Consiliilor judeţene’, a declarat Tişe.

El a adăugat că PDL solicită Avocatului Poporului, având în vedere că proiectul este în fază de ordonanţă de urgenţă, să atace la Curtea Constituţională acest proiect.

‘PDL va vota împotriva proiectului de lege atunci când acesta va ajunge în Parlament. Dacă Avocatul Poporului nu va ataca această OUG în momentul în care ea va deveni lege şi va ajunge în Parlament, PDL va ataca la CCR acest proiect de lege’, a mai declarat vicepreşedintele PDL.