PDL îi cere lui Ponta înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educaţiei, până luni

PDL îi cere primului ministru ca până luni să decidă înlocuirea lui Ioan Mang de la Ministerul Educaţiei, deoarece acesta este acuzat de plagiat, a declarat, vineri, fostul ministru al Educaţiei Cătălin Baba, arătând că în caz contrar este o situaţie gravă.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 11:22
PDL îi cere lui Ponta înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educaţiei, până luni

Fostul ministru al Educaţiei a spus, într-o conferinţă de presă, că demisia de onoare a lui Mang nu este o dramă, ci o datorie, întrucât în ultima săptămână au început să se acumuleze acuzaţii de plagiat la adresa sa.

„PDL îi cere primului ministru să decidă până luni înlocuirea lui Ioan Mang din funcţia de ministru al Educaţiei. Demisia nu e o dramă, e o datorie”, a afirmat Cătălin Baba.

Baba a arătat că cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia au certificat cu probe că există un furt, un fals intelectual în lucrarea lui Mang.

Potrivit lui Baba, Consiliul de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică este instituţia abilitată să judece cazurile de plagiat, şi nu Academia Română.

„Consiliul Naţional de Etică din cadrul ANCS este instituţia abilitată să judece aceste cazuri de plagiat, tactica de a trimite la Academia Română să se pronunţe întârzie o stare de fapt”, a apreciat Cătălin Baba.

El a explicat că, atunci când există suspiciune de plagiat, orice persoană din România poate să sesizeze acest consiliu de etică şi că procedura este că acest consiliu să ia legătura cu persoanele din ţară şi străinătate care au fost plagiate pentru ca ele să se pronunţe.

Baba a mai spus că dosarul plus punctele de vedere ale celor care au fost plagiaţi intră în evaluarea consiliului, care este format din 11 membri, iar decizia de plagiat se ia cu votul a opt membri.

„Procedura poate să dureze 90 de zile. Este destul de lungă, pentru că lucrurile sunt serioase, dar în acest caz lucrurile pot să meargă mai repede”, a mai spus Baba, arătând că deja există punctele de vedere ale celor care au fost plagiaţi.

Academia Română poate constitui un grup care să analizeze acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei, Ioan Mang, dacă vor fi puse la dispoziţia instituţiei documentele relevante în acest caz, a declarat pentru MEDIAFAX Ionel Haiduc, preşedintele Academiei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seară, că a decis să solicite Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

Ionel Haiduc a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Academia Română aşteaptă să fie solicitată la „modul concret”, în sensul să i se pună la dispoziţie documentele relevante în acest caz, pentru a putea analiza şi, ulterior, pentru a face o sugestie premierului.

„Credem că putem încerca să constituim un mic comitet, grup, care să analizeze acuzaţiile, documentele şi să facem apoi o sugestie primului-ministru”, a spus Ionel Haiduc, care se află în prezent la o conferinţă în Irlanda şi se va întoarce luni în România.

Victor Ponta a afirmat, joi seară, că a fost informat despre acuzaţiile formulate la adresa ministrului Educaţiei, Ioan Mang, de preşedintele PDL, Emil Boc, şi „cei apropiaţi” opoziţiei şi că speră să primească în cursul zilei de vineri un răspuns favorabil din partea Academiei privind constituirea grupului.