PDL pregăteşte primul val de EXCLUDERI: „Preda, Voinescu, Baconschi şi Funeriu trebuie daţi afară”

Conducerea PDL pregăteşte pentru săptămâna viitoare primul val de excluderi din partid. Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu şi Daniel Funeriu ar putea fi înlăturaţi din rândurile democrat-liberalilor, după ce mai mulţi membri din vârful partidului i-au cerut lui Vasile Blaga să ia măsuri drastice împotriva criticilor din interior.

RomaniaTV.net
28 mai 2013, 12:41

Situaţia celor care sabotează PDL prin declaraţiile publice vehemente la adresa conducerii partidului, precum şi a celor care încearcă să rupă membri din rândurile formaţiunii pentru a pune bazele Partidului Popular a fost discutată în Colegiul Director de luni, mai mulţi lideri democrat-liberali cerându-i lui Vasile Blaga o poziţie fermă. 

Deşi s-a ferit să vorbească în mod direct despre excludere, liderul PDL a afirmat tranşant în următorarea întâlnire a Biroului Permanent Naţional va lămuri lucrurile în privinţa celor care continuă atacurile din interiorul formaţiunii.

Noi am spus de fiecare dată: toate la timpul lor. Timpul se apropie, pentru că, dacă nu se simt aşa bine în partid şi, sigur, unii îşi doresc, probabil, din nou demnităţi naţionale şi internaţionale şi îi presează timpul, să ia decizia pe care şi-o doresc cât mai repede cu putinţă în folosul lor şi al partidului„, a declarat Blaga la finalul şedinţei de luni.
 
Varianta excluderii este confirmată de către vicepreşedintele democrat-liberal Cezar Preda.

„Cine face acţiuni care necesită excluderea va fi exclus. Cine nu, nu va fi exclus. Noi suntem echipa preşedintelui. Cum decide preşedintele aşa vom face”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Cezar Preda.

Practic, Blaga este presat să acţioneze cu rapiditate, în condiţiile în care aripa Elena Udrea şi cea a intelectualilor erodează prin acţiuni în teritoriu şi prin intervenţii publice formaţiunea democrat-liberală.

„Sunt în  favoarea excluderilor. Sunt oameni care au primit ceva de la acest partid, oameni care au intrat în acest partid şi care au avut  numai de câştigat: Cristian Preda, fără nicio problemă, Sever Voinescu, Teodor Baconschi. Domnul Funeriu se implică şi discută despre un alt partid, este omul care umblă foarte mult în ţară cu Mişcarea Populară şi încearcă să convingă oameni din organizaţiile PDL să intre în noua construcţie politică, dar nu prea are succes. Ne spun membrii din judeţe că au fost contactaţi de către domnul Funeriu. Şi domnul Funeriu trebuie dat afară. Şi mulţi alţii: sunt parlamentari care sunt în tot felul de negocieri. Îmi spun colegii mei liberali şi îmi dau nume de membri PDL care sunt în discuţii cu ei de luni de zile şi tot bat pe la uşile lor şi nu-i primesc… Mi se pare normal să-i dăm noi afară”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET, vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu.

Coordonatorul pentru regiunea Vest afirmă că excluderea lui Preda, Baconschi, Voinescu şi Funeriu ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care au în agendă criticarea PDL.

„Încet-încet partidul devine din ce în ce mai disciplinat. Eu sunt unul dintre cei care a cerut disciplină şi sper să am cât mai mulţi susţinători. E o discuţie în acest  moment dacă trebuie daţi afară sau trebuie să rămână în partid. Eu sunt de părere că cei care vorbesc de rău PDL au anumite motive: ori nu îşi mai doresc să fie în partid, ori au alte interese ascunse şi  cred că nu mai au ce căuta în Partidul Democrat Liberal. Va trebui să luăm nişte măsuri dure şi sper că luni, în următoul BPN le vom şi lua. E un semnal de alarmă pentru toţi cei  care vor mai vorbi urât de PDL. Vasile Blaga ar  fi luat de mult timp aceste decizii dar insistenţa multor colegi de a le mai da o şansă a făcut ca noi să aşteptăm o perioadă. A venit însă timpul în care nu mai putem aştepta”, a adăugat Popoviciu.

La mai multă disciplină se raportează şi prim-vicepreşedintele Andreea Paul.

„Categoric e nevoie de mai multă disciplină. E evident o acţiune concentrată, lovituri zilnice aplicate la temelia PDL. Doar în aparenţă se arată ca un atac la vârful PDL. În realitate, cine atacă PDL nu face altceva decât să servească interesele USL. Să nu confundăm PDL cu vreun orgoliu sau cu vreo persoană”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Andreea Paul, precizând totodată că un eventual vot în privinţa primelor excluderi de după congresul din martie ar trebui argumentat.

„Există o morală în toate, şi pentru toate există un timp potrivit. Oamenii puternici vorbesc despre idei, mediocrii nu fac altceva decât să comenteze evenimente, iar oamenii slabi nu fac altceva decât să comenteze alte persoane. Cum voi vota la momentul ridicării acestei probleme în BPN vă voi anunţa atunci. Vreau să aud argumentele tuturor părţilor. Eu sunt adepta unităţii şi criticilor constructive, nu a politicienilor care se ascund în spatele altora”, a subliniat Andreea Paul.

Revolta pedeliştilor din fruntea partidului vine după ce, luni, fostul prim-vicepreşedinte PDL, Teodor Baconschi, a reluat atacurile la adresa partidului afirmând că nu mai speră nimic de la PDL, întrucât „putregaiul intern e prea mare”.
La rându-i, Theodor Paleologu a avut o nouă ieşire critică la adresa lui Vasile Blaga pe care l-a acuzat de „inconştienţă”.

„În continuare Vasile Blaga nu înţelege că ameninţările şi insultele, proferate personal sau prin interpuşi, nu pot duce la consolidarea partidului. Care au fost mesajele de la petrecerea de ziua partidului? «Să plece» (TRU) şi «praful şi pulberea». Câtă inconştienţă!”, a comentat Paleologu pe Facebook.

După atacuri repetate al adresa lui Blaga, Cristian Preda a strâns şi el foarte multă antipatie din partea noii conduceri, eurodeputatul afirmând din nou că se află în conflict cu „o conducere care se dovedeşte incapabilă să gestioneze misiunea de a face opoziţie”.

În ceea ce-l priveşte pe Sever Voinescu, liderii PDL îi reproşează în continuare atât declaraţiile belicoase cât şi faptul că a susţinut-o în campania electorală pentru alegerile parlamentare pe Maria Stavrositu, candidat din partea PPDD.