PDL propune o lege privind neimpozitarea veniturilor agricole

Parlamentarii democrat-liberali vor depune miercuri o iniţiativă legislativă pentru eliminarea impozitului pe veniturile agricole şi a contribuţiilor sociale de sănătate pentru veniturile din activităţile agricole, silvice şi din piscicultură obţinute de persoanele fizice.

RomaniaTV.net
26 mart. 2014, 09:33
PDL propune o lege privind neimpozitarea veniturilor agricole

PDL solicită aprobarea în procedură de urgenţă a acestei iniţiative legislative pentru a limita pierderile înregistrate de fermieri şi persoanele fizice care investesc şi muncesc în agricultură.

„Guvernul Ponta prin OUG 8/2013 a transformat impozitul pe câştiguri din activităţi agricole, silvice şi piscicultură în impozit pe producţie şi pierderi, contrar principiilor fiscale, care se aplică în orice economie de piaţă2, a declarat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

În opinia democrat-liberalilor prin impozitul introdus de Guvernul Ponta foarte mulţi fermieri sunt puşi în imposibilitatea de a plăti acest impozit, aducându-i în stare de faliment.

„Reglementarea defectuoasă a acestui impozit a creat disfuncţionalităţi privind încasarea, fiind ineficient şi pentru bugetul statului. Din datele furnizate de către Ministerul Finanţelor Publice rezultă că prin introducerea impozitului pe venitul agricol s-a estimat că se va încasa 420 milioane de lei, în mod efectiv s-a încasat 120 milioane de lei. Dacă luăm în considerare şi iniţiativa Guvernului de a aproba o amnistie fiscală pentru acei fermieri care au înregistrat pierderi rezultă că bugetul de stat înregistrează o pierdere. Deci şi Guvernul Ponta recunoaşte că a reglementat un impozit pe picior în mod neprofesionist, numai în dorinţa de a obţine bani la buget pentru a-i oferi clientelei USD”, a explicat Ialomiţianu.