PDL se opune schimbării Legii ANI în ce priveşte incompatibilităţile primarilor

Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat că PDL susţine legea după care funcţionează Agenţia Naţională de Integritate în forma sa actuală, susţinând că este obligaţia aleşilor locali să cunoască legislaţia şi să o respecte, transmite corespondentul Mediafax.

RomaniaTV.net
21 aug. 2013, 15:31
PDL se opune schimbării Legii ANI în ce priveşte incompatibilităţile primarilor

Roberta Anastase a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, răspunzând unei întrebări, că PDL nu susţine modificarea legii de funcţionare a Agenţiei Naţinale de Integritate.

„Susţinem legea ANI în forma în care este ea astăzi. Mergem pe o idee cât se poate de simplă: până la urmă orice ales local are obligaţia să cunoască legislaţia şi să o respecte. Deci nu legislaţia ar trebui schimbată, ci oamenii să fie în situaţia de a respecta această lege”, a spus Anastase.

Vicepreşedintele PDL a precizat că eventualele situaţii generate de neconcordanţe de ordin legislativ trebuie soluţionate în instanţă.

„În momentul în care există argumente solide, pentru că am văzut invocându-se şi situaţii de conflict legislativ, atunci cu siguranţă justiţia este cea care discerne, că tocmai de-aia oamenii ăştia au posibilotatea să-şi exprime punctul de vedere, o dată în cadrul ANI şi în al doilea rând în justiţie”, a adăugat Anastase.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că îşi asumă punctul de vedere privind modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la situaţia aleşilor locali incompatibili, precizând că aceasta nu va fi aplicată retroactiv.

Aproximativ 1.200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, a anunţat, pentru Gândul, Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară, ea menţionând că 80% dintre aceştia ar fi de la USL.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, care este şi preşedintele PSD Constanţa, a declarat, pentru Gândul, că legea este proastă şi că cei de la Ministerului Justiţiei au fost „nişte căcăcioşi” pentru că au dat aviz negativ actului normativ, avansat de vicepremierul Dragnea, pentru modificarea Legii 161/2003.

Ulterior, Mazăre a declarat că va propune în cadrul Comitetului Executiv al PSD, programat peste două săptămâni, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilităţile şi o amnistie pentru aleşii locali aflaţi deja în stare de incompatibilitate.

Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă deciziile instanţelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privinţa mai multor primari şi consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI şi cu Parlamentul pentru a găsi o soluţie la această situaţie