Pe ce au cheltuit senatorii României 1,3 milioane de euro în ultimii cinci ani. Nici Camera Deputaților nu se dezice de aruncatul banilor

Începând cu anul 2018, dar mai ales între 2021 și 2023, Senatul României a achiziționat, prin nu mai puțin de 11 contracte atribuite fără licitație, sisteme de videoconferință și sonorizare, inclusiv mentenanță pentru acestea, în valoare de peste 6 milioane de lei.

27 oct. 2023, 18:14
Pe ce au cheltuit senatorii României 1,3 milioane de euro în ultimii cinci ani. Nici Camera Deputaților nu se dezice de aruncatul banilor
Pe ce au cheltuit senatorii României 1,3 milioane de euro în ultimii cinci ani. Nici Camera Deputaților nu se dezice de aruncatul banilor

Senatorii României nu s-au dat înapoi de la digitalizare. Nu mai puțin de 1,3 milioane de euro au cheltuit acesția, în ultimii cinci ani, pe sistemel de videoconferință de ultimă generație și ecrane gigant. Înafară de două din cele 11 contracte atribuite fără licitație, toate aceste afaceri au fost adjudecate de o companie controlată de un fost asociat al lui Sebastian Ghiță. Curios este că același grup de interese economice și-a adjudecat, tot începând cu anul 2018, toate contractele similare încheiate și de Camera Deputaților, valoarea acestora ajungând la 4,7 milioane de euro.

Citește și: România umple Cutia Milei: Senatul a aprobat câte două milioane de euro anual pentru Mitropolia Basarabiei şi Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos

Pe ce cheltuie senatorii României banii țării

Cea mai recentă achiziție făcută de Camera superioară a Parlamentului României a fost semnată pe 28 septembrie 2023 și vizează furnizarea a opt sisteme de videoconferință compatibile cu Webex, Zoom și MS Team. Senatul a organizat, în vederea cumpărării acestor dispozitive, o procedură simplificată de selecție de oferte, punând la bătaie un buget estimat inițial la 605.042,02 lei fără TVA, procedură la care s-a înscris o singură companie.

În acest context, Senatul a încheiat cu furnizorul în cauză, SC Traversal Software Solution SRL, un contract în valoare de 605.000 de lei fără TVA, adică mai puțin decât valoarea inițială. În acești bani intră, așa cum rezultă din caietul de sarcini, un terminal de videoconferință pentru comunicații audio-video, care urmează să fie folosit și pentru apeluri „punct la punct” cu terminalul deja existent la Senat sau cu terminalele partenerilor. Acest nou terminal cuprinde un codec, două camere video și o tabletă de control.

SC Traversal Software Solution SRL, firma care și-a adjudecat acest contract, a fost înființată în data de 25 iunie 2019, are ca obiect de activitate consultanța în tehnologia informației, și este controlată de un anume Dumitru Ciobanu, în vârstă de 85 de ani, în calitate de asociat unic și administrator. Acesta este al doilea contract pe care Senatul îl încheie cu firma în cauză. Compania lui Ciobanu a mai primit, tot prin procedură simplificată, la data de 22 noiembrie 2022, un contract de 606.781 de lei cu TVA, pentru furnizarea altor șapte sisteme de conferință online de tip video streaming.

În ultimii ani, Senatul a contractat astfel de echipamente sau chiar mentenanță pentru ele. În 14 iunie 2023 a fost parafat un contract interesant vizând furnizarea a două monitoare de afișaj pentru sala de plen. Este vorba despre un sistem video integrat care să preia și să distribuie imagini video și despre un sistem de calibrare video. Ecranele sunt de mari dimensiuni, late de 2,3 metri, înalte de 2,4 metri, în greutate de 300 de kilograme fiecare, și au capacitatea de a funcționa minimum 99.000 de ore. Aceste echipamente au costat Senatul 959.806,4 lei cu TVA.

Adunând toate aceste achiziții, rezultă că, în ultimii cinci ani, dar cu precădere în ultimii trei ani, Senatul României a cheltuit pe instalațiile de conferință și sonorizare nu mai puțin de 6.044.574 de lei cu TVA, adică 1.243,772,2 euro.

Furnizorul obișnuit al acestor echipamente a livrat, însă, în aceeași perioadă, și Camerei Deputaților aparatură media. Din 2021 până la momentul de față, inclusiv, SC Eltek Multimedia SRL a încheiat cu Camera inferioară a Parlamentului contracte în valoare totală de 12.264.038,5 lei cu TVA, adică de 2.502.865 de euro. Compania este deținută, în procent de 88%, de o altă firmă abonată la contractele Parlamentului, pe nume SC Avitech Co SRL, firmă care, între 2018 și 2020, a derulat cu Camera Deputaților contracte în valoare de 10.760,72 de lei cu TVA adică 2.180.000 de euro).

Citește și: Legea iniţiată de USR care îi vânează pe fumători, adoptată tacit de Senat! Unde nu mai au voie să fumeze românii. Ce amendă iei dacă fumezi la 49m de şcoală