Pe cine vede Cristian Preda în Mişcarea Populară

Mişcarea Populară nu poate fi alcătuită decât plecând de la premisa că trebuie să fie de dreapta, susţine pe blog europarlamentarul PDL Cristian Preda, precizând că vor putea intra în susţinerea unei noi guvernări toţi adversarii stângii, inclusiv liberalii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 14:27
Pe cine vede Cristian Preda în Mişcarea Populară

Potrivit lui Preda, problema politică principală în 2012 este definită de USL plecând de la două persoane.

„USL crede că alegerile de anul acesta trebuie să aducă înscăunarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria şi debarcarea lui Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni. Instalarea lui MRU la cârma Guvernului a redefinit datele problemei: Traian Băsescu a arătat astfel care este profilul de premier pe care îl susţine şi care ar putea de asemenea asigură menţinerea actualei linii politice prezidenţiale. Această schimbare de perspectivă va avea nevoie de o construcţie politică nouă. Definirea acesteia nu trebuie să fie făcută în termeni electorali înainte de a avea un miez politic. Iar miezul politic a fost deja anunţat de MRU în clipă în care primea mandatul de a forma Guvernul. Premierul a spus că asumă o identitate de dreapta”, scrie Preda, citat de Mediafax.

El precizează că USL e în această clipă o alianţă de stânga, iar o alternativă la Uniune trebuie să fie, deci, de dreapta.

„Mult discutata Mişcare Populară nu va putea fi alcătuită decât pornind de la acest clivaj. Vor putea intra în susţinerea unei noi guvernări toţi adversarii stângii. Inclusiv peneliştii care nu se recunosc în compania lui Victor Ponta! Invers, nu se vor putea regăsi în majoritatea viitoare cei care vor trişa, susţinând că un partid de dreapta poate fi adăpostit într-o alianţă de stânga sau că un partid de stânga are loc într-o majoritate de dreapta. Epoca improvizaţiilor de acest fel ar trebui să se încheie. Problema politică nr. 1 din acest an e susţinerea – înainte, dar şi după alegeri – a unei guvernări coerente. Nu e simplu, dar nici imposibil ca PDL să rămână actorul politic cheie”, scrie Preda.

Prim-vicepreşedintele PDL Teodor Baconschi a declarat, într-o emisiune la TVR Info, că arhitectura Mişcării Populare va fi definită după alegerile locale, „când fiecare partid va deconta un anumit rezultat”.

Despre înfiinţarea Mişcării Populare, în jurul PDL, s-a vorbit şi în 2011 în mediul politic. Această construcţie ar fi trebuit să dea o nouă imagine, mai curată, democrat-liberalilor. Preşedintele a rugat-o pe fiica sa, Ioana Băsescu, să înregistreze în luna aprilie marca „Mişcarea Populară” la OSIM, spunând că trebuie pregătită ideea de mişcare populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. Băsescu a vrut să scoată astfel PDL din izolare şi să creeze un mare partid de dreapta.

De Mişcarea Populară s-a vorbit mult, începând cu Sebastian Lăzăroiu, pe atunci consilier prezidenţial, care a lansat povestea cu Albă ca Zăpada şi terminând cu prim-vicepreşedinţii partidului Teodor Baconschi şi Sorin Frunzăverde, care au susţinut că PDL trebuie rebranduit.

Liderii PDL au stabilt şi un termen, sfârşitul lunii octombrie, pentru ca această mişcare să prindă contur, însă nu s-a făcut nimic. Liderii partidului nu au reuşit să se pună de acord şi să stabilească cine ar urma să intre în această Mişcare Populară, alături de PDL, lansându-se tot felul de variante cum ar fi partidul lui Gigi Becali sau partidul lui Dan Diaconescu.