La ce riscuri te expui dacă ai prea mulţi prieteni pe Facebook

Cu cât ai mai mulţi prieteni în spaţiul virtual cu atât creşte riscul de a fii mai stresat în timp ce stai pe Facebook. Un nou studiu britanic pune la îndoială dorinţa multora de a avea un număr ridicat de prieteni pe site-ul de socializare.

RomaniaTV.net
28 nov. 2012, 16:23
La ce riscuri te expui dacă ai prea mulţi prieteni pe Facebook

Un studiu recent întocmit de cercetătorii Universităţii din Edinburg arată faptul că numărul mare de prieteni creşte potenţialul de stres şi de anxietate, pe motiv că trebuie să fim mai atenţi dacă insultăm sau nu pe cineva cu ceea ce postăm. Adăugarea pe Facebook a părinţilor, rudelor sau colegilor de muncă,  şi în general a persoanelor de care ne ferim şi în viaţa reală, creşte această frică.

Stresul apare atunci când personalitatea pe care o ai pe Facebook este inacceptabilă pentru unii din prietenii virtuali. Din acest motiv mulţi oameni se tem să folosească în limbajul lor online înjurături şi se feresc să posteze imagini în care beau, fumează sau apar în situaţii mai delicate.  

Această teamă a apărut odată cu întrarea pe site a oamenilor mai în vârstă care au aşteptări diferite faţă de utilizatorii mai tineri. Conform aceluiaşi studiu, peste 55% dintre părinţi sunt prieteni cu copii lor pe acest site, şi mai mult de jumătate dintre angajatori spun că s-au decis să angajeze pe cineva după ce i-au vizitat profilul.

Aceiaşi cercetători au descopoerit că un utilizator normal de Facebook face parte din 7 cercuri sociale. Cel mai mare grup este cel al prietenilor cunoscuţi şi în afara site-ului, adăugaţi ulterior şi în online, urmat de familia extinsă, de rude, de prieteni ai prietenilor şi de colegii de muncă.

Un alt lucru interesant este acela că mai mulţi oameni sunt prieteni cu foştii parteneri pe Facebook, decât cu partenerii actuali. Doar 56% din utilizatori erau prieteni online cu iubiţi sau iubitele actuale faţă de 64% cu foştii.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 300 de utilizatori, majoritatea studenţi, cu medie de vârstă de 21 de ani. Doar o treime dintre ei folosesc setările de intimitate pe care Facebook le oferă pentru a îşi apăra informaţiile pe care le postează.

Ben Marder, autorul studiului a declarat:”Facebook era ca o petrecere grozavă unde puteai să dansezi, să bei şi să te distrezi cu toţi prietenii tăi. Dar acum, cu mama, tatăl şi şeful lângă tine a devenit o petrecere unde stai cu frica că o să calci pe cineva pe picior şi o să se supere.”