PE ia atitudine: Rusia nu trebuie să se amestece în conflictele din Georgia, Ucraina şi Republica Moldova

Publicat: Joi, 21 Ianuarie 2016 19:24 // Actualizat: Joi, 21 Ianuarie 2016 19:24 // Sursa: romaniatv.net

Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în conflictele din Georgia, Republica Moldova și Ucraina și să nu mai interfereze cu aspirațiile lor europene, avertizează membrii Parlamentului European (PE) reuniți la Strasbourg, într-un raport adoptat joi, potrivit unui comunicat al biroului de presă al PE.

La un an după ratificarea acordurilor de asociere și liber schimb aprofundat și comprehensiv cu Uniunea Europeană, eurodeputații subliniază reformele rămase pentru fiecare stat și "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina. Membrii Parlamentului European cer Rusiei să înceteze implicarea directă și indirectă în conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeii.

PE salută noul guvern al Republicii Moldovei care își preia mandatul după mai mult de un an de blocaj în 'instabilitate politică sistemică' și cer ca vinovații pentru furtul a un miliard de euro din sistemul bancar moldovean să fie aduși în justiție. Ei amintesc că exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15%, iar ale Republicii Moldova cu 62% în primul an și afirmă că așteaptă creșteri similare în privința Ucrainei, spunând că sprijinul financiar al UE trebuie să fie combinat cu progrese concrete privind reformele.

Referitor la Georgia, eurodeputații își exprimă îngrijorarea în privința independenței puterii judecătorești și a posibilelor amenințări la adresa pluralismului presei, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizației media 'Rustavi 2'. Ei sprijină ideea de a trimite o misiune de experți a UE pentru a supraveghea situația.

În legătură cu Ucraina, eurodeputații condamnă suspendarea acordului de liber schimb dintre Rusia și Ucraina chiar în momentul în care acordul de liber schimb între UE și Ucraina intrase în vigoare. Ei deplâng 'restricțiile comerciale severe' privind exporturile ucrainene către Rusia și își exprimă îngrijorarea privind blocajul economic și financiar din Ucraina, reiterând nevoia unei asistențe financiare suplimentare din partea UE.

Membrii PE mai solicită statelor membre să evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia care să ocolească Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 ian 20:15
...interfereze cu aspirațiile lor europene, avertizează membrii Parlamentului European (PE) reuniți la Strasbourg, într-un raport Citește mai departe… ...
21 ian 19:42
... Rusia trebuie să înceteze să se amestece direct sau indirect în...
1
EUR
4.8698
RON
30 Sep
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H