Pe plaja din Mamaia a fost găsit un motor de rachetă. Piesa datează din Al Doilea Război Mondial

Componenta aeronautică recuperată luna trecută de echipa pirotehnică a ISU Dobrogea, de pe plaja din Mamaia, a fost catalogată de experții Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile - CIAS drept un motor de rachetă (rocket booster).
Filip Stan
16 feb. 2017, 16:35
Pe plaja din Mamaia a fost găsit un motor de rachetă. Piesa datează din Al Doilea Război Mondial

Surse interne au relevat că în urma determinărilor făcute la fața locului, specialiștii în inginerie aerospațială au constatat că obiectul metalic construit din tablă de aluminiu îmbinată cu nituri, recuperat din nisipul plajei Mamaia, de la limita apei, cu greutatea de aproximativ 400 kg, ce părea un motor de aeronavă, este de fapt un rocket booster (motor de rachetă), în terminologia de specialitate.

Potrivit specialiștilor din aviația militară, echipamentul auxiliar de propulsie de tipul rocket booster era folosit în timpul celui de al Doilea Război Mondial la avioanele de vânătoare sau bombardament, pentru decolarea de pe piste scurte.

Comandor-aviator în rezervă Alexandru Bîzdîc, fost director general al Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu și șef de stat major al Unității Militare de elicoptere de luptă Tuzla, a declarat pentru Agerpres că astfel de motoare rachetă cu combustibil lichid (rocket booster) ajutau la decolarea în forță a avioanelor de vânătoare sau bombardament de tipul: JU 88, HE 111, BV 138, ME 321, ME 323 și ARADO 234, de pe piste scurte, cum erau aerodromurile militare amenajate în jurul Constanței în timpul celui de al Doilea Război Mondial (Palas, Viile Noi, Mamaia Sat — Năvodari sau de la Plaja Tataia).

În timpul ultimului război mondial, pe aerodromul de la Tataia, a fost dislocată temporar și escadrila 53 Vânătoare, din care făcea parte și celebrul aviator-erou Horia Agarici, care s-a angajat de unul singur în luptă aeriană cu o escadrilă sovietică, pentru apărarea Constanței. Astfel de motoare cu propulsoare cu jet (rocket booster), ce foloseau combustibil lichid, erau atașate pe intradosul aripii cu grile de atașare, elemente care se observă și în poză că s-au păstrat, și după decolare erau eliberate să cadă la sol cu ajutorul unei parașute fiind ulterior recuperate și refolosite. Este aproape sigur ca acest motor de rachetă provine de la un avion ce a decolat de la Tataia, la fel cum este posibil ca piesa de muzeu să nu fie singura îngropată în nisipul plajei”, a apreciat comandorul (rez) Bîzdîc.

Pe 21 ianuarie, echipa pirotehnică a ISU Dobrogea a intervenit pentru a recupera de la limita mării un corp metalic din aluminiu ce părea a fi motor de aeronavă.

Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, a declarat că, deși inițial s-a crezut că este vorba despre un rezervor exterior suplimentar pentru aeronave, după recuperarea componentei aeronautice se pare că ar fi vorba despre un echipament pentru propulsarea aeronavelor.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță, a menționat că piesa metalică recuperată din mare are un diametru de aproximativ 500 cm, lungimea de 1.500 cm și greutatea de aproximativ 400 kg, fiind construită din plăci dintr-un aliaj de aluminiu, îmbinate prin nituire.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care vor un credit ipotecar fără avans. Cum poți face asta la cele mai importante bănci. E nevoie de card la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING sau Raiffeisen?
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Semnal periculos din Rusia: Terenul e pregătit pentru un nou conflict. Cine urmează
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african