Decizie INCREDIBILĂ luată de FRF. Petrolul şi Astra pot pierde la MASA VERDE

FRF a trimis cazul legat de dreptul de joc al fotbaliştilor Peterson Pecanha şi Denis Alibec la Comisia de Disciplină, care judecă pe baza regulamentelor FRF, FIFA şi UEFA.

29 iul. 2014, 15:26
Decizie INCREDIBILĂ luată de FRF. Petrolul şi Astra pot pierde la MASA VERDE

LPF consideră că Peterson Pecanha şi Denis Alibec au avut drept de joc, dar a cerut lămuriri de la FRF. Forul de la Casa Fotbalului a decis însă să trimită cazul la Comsia de Disciplină, fiind posibil ca Petrolul şi Astra să piardă la „masa verde” meciurile din etapa 1 a Ligii I.

„Considerăm că organismul abilitat cu soluţionarea, de la caz la caz, a fiecărei chestiuni legate de sancţiunile disciplinare şi modul lor de executare este Comisia de Disciplină. Desigur, comisia competentă se întemeiază, în demersul ei judiciar, atât de dispoziţiile regulamentelor interne ale FRF, cât şi pe cele obligatorii ale FIFA şi UEFA. Astfel, ne exprimăm încrederea în competenţa decizională a organelor abilitate cu soluţionarea fiecărui caz de natură disciplinară şi ne declarăm, în continuare, deschişi la propuneri de modificare constructivă a regulamentelor”, se arată în scrisoarea de răspuns a FRF, semnată de secretarul general Gheorghe Chivorchian.

Oficialul federal le reaminteşte omologilor de la LPF că au fost reprezentaţi de secretarul general, Justin Ştefan, la discuţiile privind modificarea regulamentelor şi la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 11 iulie 2014, când a fost adoptată forma finală a ROAF şi RD, având astfel cunoştinţă de prevederile care au fost analizate cu acele prilejuri, cât şi de efectele lor.

„În cadrul şedinţelor de lucru asupra modificărilor regulamentelor FRF, respectiv ROAF, RD şi RSTJF, Liga Profesionistă de Fotbal a fost reprezentată prin secretarul său general. Mai mult, dvs. aţi participat în mod activ atât la şedinţele de lucru, cât şi la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din data de 11 iulie 2014, ocazie cu care s-au pus din nou în discuţie ROAF şi RD, persoanele prezente convenind asupra formei finalea a acestora. Prin urmare, aveţi cunoştinţă atât de prevederile regulamentare care au fost analizate cu acele prilejuri, cât şi de efectele acestora”, arată secretarul general al FRF.

FC Braşov a contestat dreptul de joc al lui Peterson Pecanha la meciul cu Petrolul, 0-1. Preşedintele Constantin Zotta susţine că FC Braşov trebuie să câştige meciul la „masa verde” deoarece Pecanha era în stare de suspendare la momentul jocului. El afirmă că partidele din Cupa Ligii, competiţie nou înfiinţată de LPF, nu sunt luate în calcul în executarea suspendărilor.

Pecanha a fost suspendat pentru două meciuri în penultima etapă a sezonului 2013-2014 a Ligii I. El nu a fost folosit de Petrolul în ultima etapă a sezonului şi în optimile de finală ale Cupei Ligii.

În aceeaşi situaţie cu Pecanha se află şi atacantul celor de la Astra, Denis Alibec. Eliminat în finala Cupei României, Alibec nu a fost folosit în următoarele două meciuri ale echipei sale, cel din Supercupa României şi cel din optimile de finală ale Cupei Ligii. El a jucat însă pentru Astra în ultimele 20 de minute ale partidei din etapa I cu Concordia Chiajna, scor 2-0.

Articolul 41 (Executarea suspendărilor) din Regulamentul Disciplinar nu enumeră Supercupa României şi Cupa Ligii printre competiţiile oficiale: „Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât şi cele din cadrul Cupei României”.

LPF susţine într-un comunicat că partidele din Cupa Ligii şi din Supercupa României trebuie să fie luate în calculul suspendării unui jucător, deoarece acestea sunt jocuri oficiale.

„Cupa Ligii este o competitţie oficială prevazută de regulament şi aprobată de FRF, iar jocurile din această competiţie intră în calculul suspendării unui jucător sancţionat cu eliminare, la fel ca şi cele din Cupa României, Supercupa României şi Campionatul Naţional Liga I. Prevederea disciplinară instituie această regulă generală, însă pentru a evita orice alte discuţii pe viitor, am solicitat şi o decizie de clarificare din partea FRF”, se menţionează pe site-ul LPF.