Pedeapsa cu moartea pentru nerespectarea restricțiilor anti-Covid. Preşedintele a ordonat inclusiv uciderea unui vameş

Kim Jong Un, preşedintele Coreii de Nord, pare să fi relansat planul de prevenţie a epidemiei Covid-19, printr-o închidere şi mai puternică a frontierelor ţării şi a oprit aproape toate schimburile comerciale cu China.

30 nov. 2020, 14:14
Pedeapsa cu moartea pentru nerespectarea restricțiilor anti-Covid. Preşedintele a ordonat inclusiv uciderea unui vameş

Dictatorul nord-coreean ar fi aplicat pedeapsa cu moartea şi ar fi executat un oficial din cadrul Vămii, din cauză că nu ar fi controlat adecvat bunuri importate, relatează CNN.

Beijingul a exportat bunuri în valoare de abia 253.000 de dolari în Coreea de Nord în octombrie, o scădere cu 99% faţă de septembrie, potrivit unor date publicate de către administraţia vamală chineză. Este vorba despre un volum mai mic decât al exporturilor Chinei în Liechtenstein şi Monaco.

Beijingul este cel mai mare partener comercial al Phenianului şi colacul de salvare al regimului lui Kim, în contextul în care Nordul nu importă aproape deloc din alte ţări. Înainte de impunerea unor sancţiuni ONU dure Phenianului, China reprezenta 90% din comerţul exterior al Coreei de Nord.

Aceste noi date vamale, în cazul în care sunt reale, arată că Kim pare dispus să reducă – dacă nu să întrerupă – comerţul cu China, cu scopul de a împiedica noul coronavirus să intre în ţara sa, cu riscul pe care-l reprezintă acest lucru la adresa aprovizionării cu hrană şi carburant. Aceste măsuri par şi mai extreme, în contextul în care China raportează doar câteva contaminări cu noul coronavirus zilnic.

Nordul nu a recunoscut în mod oficial scăderea nivelului schimburilor comerciale cu China sau motivul acestei scăderi, însă pandemia este cea mai probabilă explicaţie, scrie CNN, preluată de News.ro.

Kim Jong Un ar fi dat ordin să fie executate două persoane din cauza unor infracţiuni legate de Covid-19, inclusiv un oficial din cadrul Vămii, care nu a aplicat reglementările în lupta împotriva Covid-19 cu privire la importurile de bunuri din China, dezvăluie un parlamentar sud-coreean în urma unei reuniuni cu spionajul sud-coreean. CNN precizează că nu a fost în măsură să obţină vreo confirmare din surse independente a acestor execuţii, iar oficiali nord-coreeni nu au evocat public nimic legat de pedeapsa cu moartea.

Autorităţile nord-coreene adoptă noi măsuri, mai stricte, în lupta împotriva pandemiei, în întreaga ţară, inclusiv o creştere a numărului posturilor de pază la frontieră şi o consolidare a reglementărilor cu privire la intrarea în zona de coastă, scria duminică presa de stat. Autorităţile au primit ordinul să incinereze ”gunoiul de pe mare”.

Citeşte şi Evadare spectaculoasă din Coreea de Nord. Un gimnast a sărit peste un gard înalt de 3 metri, fără să declanşeze senzorii

Decizia Phenianului d a reduce nivelul importurilor din China a afectat comerţul şi în alte privinţe. Potrivit datelor din octombrie ale vămii chineze, importurile chineze din Corea de Nord au scăzut cu 74% în decurs de un an. Acest lucru a determinat unele industrii chineze, precum producătorii de peruci, să caute o forţă de muncă ieftină în altă parte.

Companii chineze din acest domeniu şi-au externalizat activităţile manufacturiere în Coreea de Nord, unde au trimis materii prime, şi au plătit întreprinderi nord-coreene pentru a realiza produse. Însă, după ce Phenianul şi-a închis în ianuarie frontiera, în lupta împotriva pandemiei, fluxul comercial a scăzut, iar preţurile au crescut puternic.

Coreea de Nord a fost una dintre primele ţări care şi-au închis frontiera după apariţia noului coronavirus la Wuhan, în China. Turismul a fost oprit, iar în vară oraşul Kaesong a fost închis, în urma unor informaţii potrivit cărora un trasfug ar fi adus virusul în oraş.

Potrivit unor experţi, Phenianul impune toate aceste măsuri recunoscând astfel importanţa prevenirii pandemiei, care a îngenuncheat sisteme de sănătate incomparabile cu cel nord-coreean.


loading...