Pedepse mai dure pentru condamnații care fug din țară înainte să li se dea sentința. Premierul Ciolacu: „Vrem să îi punem şi să plătească în plus, cum e firesc”

Premierul României spune că Guvernul urmează să vină cu prevederi clare menite să descurajeze fenomenul condamnaților români care părăsesc țara înainte să afle sentința finală.

21 mart. 2024, 14:04
Pedepse mai dure pentru condamnații care fug din țară înainte să li se dea sentința. Premierul Ciolacu: „Vrem să îi punem şi să plătească în plus, cum e firesc”

Marcel Ciolacu spune că aceștia ar trebui să fie trași la răspundere într-un mod mai aspru. ”Vrem să îi punem şi să plătească în plus, cum e firesc”, a declarat şeful Executivului.

Proiectul ce prevede ca fugarul să suporte costurile aducerii sale în țară se află pe masa Guvernului, a mai punctat Ciolacu. Peste 10 milioane de lei a cheltuit statul român în cursul anului trecut pentru a aduce fugarii în țară.

Citește și Un nou spital în București în care să funcționeze Institutul Fundeni, cu o investiție de 500 de milioane de euro. Ciolacu: „Nu mai putem continua în clădiri vechi de peste 60 de ani!”

Ciolacu: „Să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară”

„Venim azi și cu noi prevederi capabile să descurajeze fenomenul condamnaților care părăsesc țara înaintea sentinței finale. Vedem deja că, în ultima vreme, tot mai mulți fugari celebri au fost aduși înapoi, primind acum și un spor de pedeapsă. Prin proiectul dezbătut azi, vrem să îi punem și să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operațiunilor derulate de stat pentru a-i găsi și aduce în țară!”, a declarat premierul Ciolacu la începutul ședinței Executivului.

Ministrul Justiției a explicat că aceste costuri pot fi diferite în funcţie de factori precum distanţa şi calea de aducere în ţară a fugarilor – terestră, aeriană.

„În primul rând, vorbim de situaţia în care pentru fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale sau a judecăţii, cheltuielile cu aducerea lor în ţară vor fi adăugate celor alte cheltuieli ocazionate de proces, şi anume costuri legate de expertiză, onorariu de avocat ş.a.m.d.

În cazul doi, pentru fugarii care se sustrag de la executarea pedepsei, (…), cheltuielile cu aducerea lor în ţară pot fi recuperate pe cale separată, printr-o acţiune civilă.

Am început să discut cu cei din ANP pe acest subiect, am început să discut cu toţi colegii mei în Parlament pentru că va trebui să găsim soluţia să adoptăm acest proiect foarte repede. E o cale prin care statul român va arăta că nu mai are niciun fel de înţelegere faţă de nişte oameni care sunt condamnaţi de justiţia românească”, a spus Alina Gorghiu în luna ianuarie.

Citește și Investiție uriașă în cea mai aglomerată magistrală de metrou, Berceni-Pipera. Marcel Ciolacu: „Nicuşor Dan a recunoscut că nu e pregătit să preia metroul la Bucureşti”