Pedepse mai mici pentru frauda la vot, mita electorală și votul multiplu

În proiectul privind comasarea alegerilor, ministerul condus de Traian Igaș taie fără milă din pedepsele  prevăzute de legea în vigoare cu privire la diferite infracțiuni electorale. Printre infracțiunile tratate cu o mai mare indulgență de Ministerul de Interne  se numără frauda la vot, mita electorală și votul multiplu.

RomaniaTV.net
03 dec. 2011, 16:38
Pedepse mai mici pentru frauda la vot, mita electorală și votul multiplu

În ciuda scandalurilor și acuzațiilor de furt la vot, ce au avut loc la mai toate tururile de scrutin, MAI micșorează pedepsele pentru o serie întreagă de infracțiuni care țin de procesul electoral.

Una dintre ele este mita electorală. Astfel, MAI propune ca oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat sau o listă de candidaţi, să se pedepsească cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Legea în vigoare prevede în schimb o pedeapsă mai mare, de la 6 luni la 5 ani, inclusiv pentru primirea mitei de către alegător.

Și pentru frauda la vot, MAI vine cu o micșorare a pedepselor.

Potrivit proiectului ministerului, persoanele care votează fără a avea acest drept, care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Reglementările legale în vigoare prevăd pentru votul multiplu și pentru cei care votează fără a avea drept de vot o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Introducerea în urnă a unui număr mai mare de buletine este sancționată și mai drastic, cu închisoare de la 2 la 7 ani.

În varianta MAI, utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, amendă sau interzicerea unor drepturi. În prezent, pedeapsa este de la 2 la 7 ani.

MAI taie și din pedeapsa pentru împiedicarea exercitării dreptului de vot sau de a fi ales. Ministerul lui Igaș propune ca pedeapsa cu închisoarea să fie de la 6 luni la 3 ani, în timp ce legea în vigoare prevede o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.