Pedepse şi amenzi usturătoare pentru cei care folosesc petarde interzise

Odată cu apropierea Revelionului începe şi nebunia pocnetelor la orice oră din zi şi din noapte. Asta chiar dacă legea prevede închisoare pentru cei care folosesc sau vând petarde, iar amenzile sunt şi ele usturătoare.

RomaniaTV.net
28 dec. 2011, 11:34
Pedepse şi amenzi usturătoare pentru cei care folosesc petarde interzise

Potrivit prevederilor legale, în România sunt complet interzise bateriile de artificii, petardele sau rachetele.

Pe de altă parte, sunt permise acele materiale pirotehnice a căror greutate de explozibil este mai mică de 3 grame şi pot fi folosite şi de persoanele care au împlinit deja 16 ani: artificiile, steluţele, granulele scânteietoare, lumânările de tort sau pocnitorile pentru petreceri.

Persoanele care vor încălca aceste legi vor risca să stea după gratii.

Persoanele care vând astfel de încărcături minorilor cu vârste sub 16 ani riscă să facă închisoare de la 3 luni la 1 an. Pedeapsa creşte de la 6 luni la 5 ani dacă persoanele fizice confecţionează sau folosesc materiale explozibile, altele decât cele permise precum şi pocnitorile de clasa I. Pedeapsa de la 2 ani la 7 ani se aplică dacă aceste încărcături explozibile sunt echivalentul a mai mult de un kilogram de trotil.

Există şi amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei pentru comercianţii care nu vând cu autorizaţie aceste produse, iar amenda creşte de la 3.000 la 6.000 de lei în cazul persoanelor care folosesc materiale pirotehnice în apropierea clădirilor, a pădurilor, în intervalul orar 24-06 sau în afara perioadelor care sunt oricum permise.

Părinţii, ai căror minori vor fi prinşi că folosesc aceste materiale explozive, vor fi buni de plată.